Békés megye vezető hírek

Sziklaerősítést kap a leszakadt partfal Gyomaendrődön

Sziklaerősítést kap a leszakadt partfal Gyomaendrődön

Sziklával erősítik meg a 30 méter hosszan leszakadt, gyomaendrődi partfalat – a szerencsétlen eset amely a Hantoskerti-holtág területén, a Dobó utcában történt.

Leszakadt a parftal a Hantoskerti-holtág területén Gyomaendrődön: a Dobó utcában most sziklával erősítik meg a 30 méter hosszan leesett falat, mely 2018 októberében szakadt le, de november végére elérte a süllyedés a végleges állapotot.

A Békés megyei város önkormányzata vis maior támogatás keretében kért az államtól 55 millió forintot, hogy helyreállítsa a partfalat – a munkálatok már elkezdődtek – adta hírül a beol.hu.


Az eset előtt egy nappal kordonokkal zárta körül a területet a katasztrófavédelem – a partfal akkor még csak repedt volt, másnap hajnalban azonban már le is csúszott a gát.

A helyiek közül akadt, aki hallotta is a zajt, mások saját szemükkel látták. A földcsuszamlás miatt fa került lejjebb és a vízvezeték is megsérült – írta meg a beol.hu.

Gyomaendrőd polgármestere, Toldi Balázs az eset kapcsán elmondta, hogy a partfal bevízvédekezési funkciót lát el, így tudtak igényelni pénzt a helyreállításra a Belügyminisztériumtól.

Hamar megkapták a visszajelzést és az állam állja a költségek 70 százalékát, így a városnak csak 301 százalékot kell beleadnia. A szakértői tervek már készek, a végső változat szerint a szakaszt sziklával fogják megerősíteni – tudatta a beol.hu.

Fotó: Balázs Anett

B.A.