Békés megye vezető hírek

Szépen felújítják a Puskaporos-tavat Békésen

Szépen felújítják a Puskaporos-tavat Békésen

Kiváló kikapcsolódást ígér a jövőben rekreációs helyként is igénybe vehető békési Puskaporos-tó, amelyet több részletben fognak fejleszteni.

Megújul a Puskaporos-tó Békésen. A horgászoknak és a családoknak egyaránt remek kikapcsolódási helyszínt szeretnének nyújtani, ezért több részletben fejlesztik a tavat és környékét.

Egy pályázati projekt részeként már kikotorták a záportározót, s megnövelték kapacitását. A Békési Horgász Egyesület rekreációs helyet is szeretne kialakítani, mely kicsiknek és nagyoknak kínál szórakozási és pihenést lehetőségeket – írta meg a beol.hu.

A Puskaporos-tó ismert arról, hogy méretes területről gyűjti össze az esővizet: a Lengyel Lajos, a Fonó utca és a Csabai út környékéről.

Balog Zoltán képviselő a Puskaporos-tónál

Balog Zoltán képviselő a Puskaporos-tónál

Balog Zoltán képviselő, aki egyben a Békési Horgász Egyesület elnöke, elmondta: önkormányzatuk a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert támogatást ahhoz, hogy modernizálja a csapadékelvezető rendszert.

A pénzből a tározót kikotortatták, kapcsolódó beruházásokkal az állandó vízszintet is tudják majd biztosítani – tudatta a beol.hu.

A halakat természetesen kimentették, a vizet leengedték a kotrás idejére. A munkálatok végeztével hetente konzultálnak halbiológusokkal, hogy megteremtsék a megfelelő körülményeket a halak számára – árulta el Balog Zoltán. A folyamatok kedvezőnek tűnnek, így a tervek szerint szeptemberben néhány mázsa halat engednek vissza a tóba.

A tó partjára visszavezetik az áramot és kialakítják a horgászhelyeket. A halőrök számára legkésőbb 2021 elején létrehoznak egy helyiséget – mondta a képviselő.

Mint hozzátette, ismert számukra, hogy számos korosztály látogatja a tavat, ezért fő céljuk egy rekreációs, pihenőhely megalkotása. A tóban meghagyták a kis szigetre emlékeztető nádast, ahol számos madár található meg. Abban bíznak, hogy a békési tó rendezése az élővilágnak is kedvez majd – írta meg a beol.hu.

Fotó: Imre György

B.A.