Békés megye vezető hírek

Szarvasi kutatóintézet kísérletezik rizsfajtákkal

Szarvasi kutatóintézet kísérletezik rizsfajtákkal

Rizsnemesítési és kutatási feladatokat végez a szarvasi Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet (NAIK ÖVKI), melynek célja egy víztakarékosabb technológia megvalósítása.

A vízzel való elárasztás helyett öntözéssel történhet egy új rizsnemesítési- és növénytermesztési technikával a rizs megtermesztése – ezen, víztakarékosabb megoldás érdekében kísérleteznek Szarvason is ellenállóbb rizsfajtákkal a szakemberek – írta meg a beol.hu.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet (NAIK ÖVKI) a hazai rizsnemesítés központja, mely együttműködik több magyarországi és nemzetközi partnerrel. Tartják a kapcsolatot Fülöp-szigeteki és chile-i rizsnemesítő csoportokkal is.

A nemesítéssel olyan rizsfajtákat szeretnének kiválasztani, melyek termőképessége magas és a magyarországi éghajlati és termelési körülmények között is biztonságosan lehet termelni őket – adta hírül a beol.hu.

Víztakarékosabb rizstermesztés a cél

Víztakarékosabb rizstermesztés a cél

Jancsó Mihály, a NAIK ÖVKI igazgatóhelyettese elmondta, hogy a növénynemesítés a mezőgazdasági termelés fenntarthatóságának egyik alapja. A nemesítés ideális esetben folyamatos fejlesztési munka, melynek során a leginkább korszerű módszerekkel válogatják ki a kor igényeinek megfelelő növényeket. A termelési rendszer is módosul a klíma változásával, de a társadalmi hozzáállás és a fogyasztói elvárások is változnak. A biotermelés például előtérbe kerül, a vizes élőhelyek fontossága is kiemelt szempont.

A rizsnemesítésnek arra is reagálnia kell, hogy megjelentek új kártevők és kórokozók, s ezek nehezíthetik a korábban biztonságosan teremt fajták termesztését, esetleg a gazdaságosság is mérséklődhet - tudatta a beol.hu. 

A szarvasi intézetben csak párfős csoport foglalkozik a nemesítéssel közvetlenül, valamint a vetőmagtermesztéssel, a termelési technológia fejlesztésével, a környezeti hatások vizsgálatával.  Modern és nemzetközileg is elismert módszereket alkalmaznak – közéjük tartozik a sejttenyészet, a vákuumos kasztráló, a drónok vagy a talaj nedvességének monitorozása.

A kutatóintézet 2014 után újította fel és szervezte összetettebb rendszerbe a nemesítési feladatokat, ennek eredménye, hogy mára több, ígéretes fajtajelöltjük is van - írta meg a beol.hu.

B.A.