Békés megye vezető hírek

Szarvasi homokbánya: záportározót alakítanak ki belőle

Szarvasi homokbánya: záportározót alakítanak ki belőle

Januárban kezdetét vette a szarvasi Martinovics utcában a tó rekonstrukciója: a homokbányát a jövőben záportározóként használják majd.

Komoly beruházás indult el a Békés megyei városban: januárban megkezdték a Martinovics utcai tó rekonstrukcióját, amelyből záportározót alakítanak majd ki – adta hírül a beol.hu.

A munkálatok azzal veszik kezdetüket, hogy iszapot termelnek ki a tóból, csaknem 10 ezer köbméternyit.

Az egykori homokbányából záportározó kialakítása annak a projektnek az egyik fő része, amelyre a szarvasi önkormányzat 500 millió forintos támogatást szerzett, s a Békés Megyei Önkormányzattal konzorciumban valósítják meg – tudatta a beol.hu.

Szarvas: megújul az egykori homokbánya környéke

Szarvas: megújul az egykori homokbánya környéke

A felújítás 133 millió forintba kerül majd. Az iszapot a nádiposzáták érdekében is a partvonalon és egy kialakított szigeten helyezik majd el. Támfalat készítenek akáckaróból, ezt a régi partvonalhoz feszítik ki, s a mederanyagból rétegesen töltik fel. Három új átereszt is létrehoznak, ez biztosítja majd Szarvas csapadékvizének beeresztését, valamint az új levezetőcsatornát. A vasút alatt áteresz szintén új külsőt kap – adta hírül a beol.hu.

A tó mellett 520 méteren alakítanak ki mulccsal fedett sétányt, facsoportokkal, védő fa- illetve cserjesorral.

Babák Mihály polgármester hangsúlyozta, hogy szeretnék „a város vérkeringésébe” bevonni a tó környezetét. Abban bíznak, hogy a rekonstrukciót követően igen élhetővé válik a terület és sokan használják majd. Annak tisztán tartását kamerákkal tervezik ellenőrizni.

Babák hozzátette: a holtág Szarvas egyik természetes víztározójaként működik, míg a jelenlegi beruházás a környék öntözését igyekszik megoldani – a tóban lecsapódik majd a burkolt felületekről lefolyó esővíz, s ezt idővel majd csak addig engedik le, amíg szükséges.

A tóban felgyülemlett víz párolgásának jelentős lesz a hatása a páratartalmat illetően.  A polgármester megjegyezte: persze a szúnyogok szaporodására jó hatással lesz a vízfelület, de erre mielőbb hatékony megoldással szolgálnak – adta hírül a beol.hu.

Fotó: Imre György

B.A.