Békés megye vezető hírek

Szabadkígyós: letették a Wenckheim-kastély alapkövét

Szabadkígyós: letették a Wenckheim-kastély alapkövét

Indul a turisztikai célú fejlesztés: február végén letették a szabadkígyósi Wenckheim-kastély alapkövét az épület hátsó bejáratánál.

Megkezdődött a munka: ünnepélyes keretek között letették a szabadkígyósi Wenckheim-kastély turisztikai célú fejlesztésének alapkövét. A kastély maga a 19. században épült, s most megújul a hazai támogatásnak, valamint uniós forrásnak köszönhetően.

A szépséges épületet 3 milliárd forintból szépítik meg a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében – írta meg a beol.hu.

Hivatalosan az alapkőletétellel kezdődött el a felújítás, mely várhatóan 2 évig tart majd – ez idő alatt a kastélyt korszerűsítik és renoválják.

Megkezdődik a szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújítása

Megkezdődik a szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújítása

A szabadkígyósi kastélyt gróf Wenckheim Krisztina és férje, gróf Wenckheim Frigyes építtette.

Az ünnepélyes alapkőletételen Tuzson Bence, a miniszterelnökség közszolgálatáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kastély a múlt élő darabja, melyet a jelenben és a jövőben is élővé kell tenni – a fejlesztési programban olyan épületek szerepelnek, melyek magukban hordozzák a múlt kultúráját, s ez azért is fontos, mert egy nemzet csak akkor válhat azzá, ha saját múltját képes becsülni – adta hírül a beol.hu.

Az államtitkár azt is kiemelte, hogy a tapasztalatok szerint egy-egy felújítás jelentősen növeli az adott épületek látogatóinak számát, ezért a környék fejlődését is segítik.

Virág Zsolt, a miniszterelnökség miniszteri biztosa különlegességgel is szolgált: bemutatta az épület 1875-ből származó alapkövét, melyen az építtetők neve is szerepel. A régi alapkövet is kiállítják majd a megújult kastélyban – tudatta a beol.hu.

A kastély munkálatai többek között teljes homlokzat- és tetőfelújítás, szigetelés, a gépészeti munkák, történeti padló-, és falburkolatok, valamint festések restaurálása, a kastélypark részleges felújítása, valamint kiállítóterek, kávézó és ajándékbolt kialakítása – írta meg a beol.hu.

Fotó: Lehoczky Péter; wenckheim.hu

B.A.