Békés megye vezető hírek

Raktár-gondok: a kukorica-betakarítással sokan várnak

Raktár-gondok: a kukorica-betakarítással sokan várnak

Megkezdődik az előlegfizetés a 2019-es, egységes kérelemhez kapcsolódóan, a területalapú támogatással – hangzott el a Békés megyei betakarítási koordinációs bizottság ülésén Békéscsabán.

Október 31-ig lezajlik a határozatok kiadása az aszálykárral kapcsolatosan – erről is beszámolt Tóth János, a a megyei kormányhivatal agrárügyi főosztályának munkatársa azon a békéscsabai ülésen, melyen elhangzott: a területalapú támogatással elkezdődik az idei egységes kérelemhez kapcsolódó előlegfizetés.

A megyei betakarítási koordinációs bizottság október közepén ülésezett. Az összejövetelen többek között elmondták, hogy csaknem 800 határozat készült el az igen nagy mennyiségű – 910 – bejelentéshez. Korábban ennek a száma 300 volt – írta meg a beol.hu.

A gazdálkodóknak egy hónap áll rendelkezésére, hogy összeszedjék a hozamigazolásokat – ezekkel együtt, november 30-ig adhatják be a kifizetési kérelmüket.

Sokan még várnak a kukorica betakarításával

Sokan még várnak a kukorica betakarításával

Az ülésen elhangzott: jelenleg 90 százaléknál tart a napraforgó betakarítása, 3,2 tonna/hektár termésátlaggal. Kozsuch Kornél, a bizottság elnöke elmondta, hogy olyan táblák még hátravannak, amelyeken a gazdák későn végezték a vetést – tudatta a beol.hu.

A kukoricahozamok egyébként alacsonyabbak a vártnál a laza szerkezetű talajon – a megyei átlagtermés 7,3 tonna per nektár.

Ami a magágy-előkészítést illeti, az őszi vetésű növények esetében 85 százalékban készültek el, az őszi mélyszántásnál 20 százalék van kész – írta meg a beol.hu.

Sokan vártak azonban a kukorica-betakarítással, mert a beragadt búzatételeket még nem szállították el a tárolókból – mondta el Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára.

Sajnos, a megyében továbbra is gondot jelent a raktározás, s vannak, akik egyelőre piacot sem találtak a búzájuknak – adta hírül a beol.hu.

B.A.