Békés megye vezető hírek

Polgárőr kutyák dolgoznak Békés megyében

Polgárőr kutyák dolgoznak Békés megyében

Jelképesen február végén iktatták be a REX Biztonsági Szolgálat két németjuhász kutyáját – a két ebbel Pataki Balázs nyugalmazott rendőrségi kutyavezető fog járőrözni Békés megyében.

Első alkalommal álltak szolgálatba a megyében polgárőr kutyák: az 5 éves belga juhász, Doxa és a 3 esztendős németjuhász, Rex szimbolikusan február 26-án lett beiktatva Ecsegfalván – velük járőrözik majd Pataki Balázs nyugalmazott rendőrségi kutyavezető.

Az ebek fegyelmező és őrző-védő munkára vannak kiképezve, vezetőiket akár életük árán is megvédik – írta meg a beol.hu.

A Rex Biztonsági Szolgálat székhelye Dévaványa, 10 esztendeje foglalkoznak mentő- illetve szolgálati kutyák felkészítésével és vizsgáztatásával.  A kiképzés 3 hónapon át tartott, főként személyvédelem céljából történt.

Szolgálati kutyát csupán kutyavezetői vizsgával rendelkező személy használhat, így az ebeket Pataki Balázs alkalmazza majd. A kutyák biztosítják majd a polgárőrök intézkedését. Fontos, hogy jogos önvédelem során lehet csak őket igénybe venni – adta hírül a beol.hu.

Az ebek segítséget jelenthetnek verekedés megszüntetésében, betörésen, fosztogatáson ért emberek elfogásában.

A tervek szerint egyébként kiképeznének további kutyavezetőket, vagyis Rex és Doxa a jövőben több helyszínen is részt vehet az intézkedésben – írta meg a beol.hu.

Fotó: Ambruzs-Szabó József

B.A.