Békés megye vezető hírek

Orosháza Brüsszelben is bemutatkozott

Orosháza Brüsszelben is bemutatkozott

A Békés megyei város volt az egyik meghívottja a Családbarát Önkormányzatok Európai Hálózata brüsszeli gyűlésének.

Orosházát is meghívták Brüsszelbe: a város az Európai Nagycsaládos Szövetség (ELFAC) és a Nagycsaládosok Országos Egyesületének hívására mutatkozott be a Családbarát Önkormányzatok Európai Hálózatának alakuló ülésén – tudatta a beol.hu.

Dávid Zoltán polgármester az összejövetelen azokról a gyakorlatokról beszélt, amelyekkel segíti a település az orosházi családokat – ennek hála érdemelte ki ugyanis a gyerekbarát település címet 2017-ben, majd egy évvel később a családbarát település elismerést.

A városatya kiemelte: igen nagy hangsúlyt fektetnek Orosházán a jogtudatosításba. Az alapvető jogokat ugyanis az idősebbek vitaestek és tréningek, míg a kisgyermekek mesekönyvek, játékos foglalkozások keretében tanulják meg, szakemberek segítségével – adta hírül a beol.hu.

Orosházán 22 éve működik a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) is, mely a fiatalokat képviseli. Dávid Zoltán kiemelte, hogy ez is kitűnő fórum a joggyakorlásra és a demokratikus állampolgárként viselkedésre. A város pedig segítséggel és támogatással járul hozzá ehhez.

A polgármester Brüsszelben arról is beszélt, hogy létezik náluk kortárs-segítő képzés is, melynek keretében a fiatalokat bevonják a gyermekbántalmazás elleni küzdelembe. Támogatnak emellett programokat, melyek a szülőket segítik a hatékony konfliktuskezelésben és a gyermeknevelésben általában – írta meg a beol.hu.

Orosháza működtet krízisambulanciát és támogatja a családok átmeneti otthonát, illetve a máltai játszótér működését.

Fotó: oroshaza.hu

B.A.