Békés megye vezető hírek

Óriási beruházás indul el Dévaványán

Óriási beruházás indul el Dévaványán

Az évtized legnagyobb beruházása várható a Békés megyei városban: elindult a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Pusztai Élőhelyek Fejlesztése Dévaványa Térségében elnevezésű KEHOP-projektje, mely 2021 nyarára fejeződne be.

Elindult a napokban egy igen komoly, csaknem másfél milliárd forintos beruházás, mely várhatóan 2021 nyarán ér véget: a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Pusztai Élőhelyek Fejlesztése Dévaványa Térségében című KEHOP-projekt, melynek célja az, hogy hosszú távon megőrizzék Magyarország túzokállományát – írta meg a beol.hu.

Miután a munkaterületet átadják, a nemzeti park elmúlt évtizedének legjelentősebb projektje valósul meg 1 milliárd 447 millió forintból – tudatta dr. Tirják László igazgatóság-vezető. Az összegből 800 millió forint európai uniós támogatás.

Túzokkeltető a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Túzokkeltető a Körös-Maros Nemzeti Parkban

A projekt keretében csaknem 3276 hektárnyi területet kezelnek majd, azzal a céllal, hogy a tájegységet lehessen kaszálni és állatlegeltetésre használni. Megépítenének egy új állattartó telepet, mely egy Makovecz Imre-terv alapján készülne el – adta hírül a beol.hu.

Dr. Tirják László megjegyezte, hogy a telepen egy közel 300 állatból álló házi bivalyállományt helyeznének el, de 1500 szürkemarha is elférne itt az esztendő különböző időszakaiban.

A területre látványos épületcsoport kerül majd, istállókkal, karámrendszerrel, nyitott szárnnyal, kezelőépületekkel, gépszínnel, illetve a kapu és a kollégák elhelyezését célzó szociális épületekkel – az egészet pedig új elektromos- és úthálózattal egészítenék ki.

A beruházást régészeti ásatás előzte meg, hogy ha találnának valamilyen értékeket, megmenthessék azokat. A munkálatokat több, elsősorban környékbeli építőipari cégből álló konzorcium végzi majd, mivel speciális épületegyüttes készül – adta hírül a beol.hu.

Fotó: Imre György

B.A.