Békés megye vezető hírek

Nemsokára befejeződik az őszi betakarítás Békés megyében

Nemsokára befejeződik az őszi betakarítás Békés megyében

A krumpli, a napraforgó és a cukorrépa betakarítása véget ért a megyében, hátra van azonban még a kukorica és a szója egy része, illetve az őszi vetések.

A vírushelyzetre való tekintettel telefonon át tartotta meg legutóbbi ülését a megyei betakarítási koordinációs bizottság – írta meg a beol.hu.

Továbbra is folytatódik a 2020. évi Egységes Kérelemhez tartozó előlegfizetés, s november 2-án már 11 500 ügyfélhez juttattak el 10,8 milliárd forintot - mondta el Magyarné dr. Knap Diána, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője.

Egyre több gazda jelentette be a mezei pocok elleni védekezés szükségességét, ugyanis Békés megyében több terület is jelentős mértékben fertőzött. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, azaz a Nébih 2020. október 6. és 2021. február 2. között engedélyt adott arra, hogy a termelők alkalmazzák szükséghelyzetben a Pocok Tox rágcsálóirtó szert – tudatta a beol.hu.

Végéhez közeledik a szója betakarítása is

Végéhez közeledik a szója betakarítása is

Ezt a szert azonban csakis növényorvos felügyeletével lehet használni, legfeljebb 10 kiló/hektár mennyiségben.

Szó esett arról, hogy elkezdődött a kárenyhítési kifizetési kérelem beadási időszaka, melynek határideje november 30.

A bizottság elnöke, Kozsuch Kornél elmondta: a gazdák a napraforgó esetében 2,7 tonna/jektár megyei átlaghozamról számoltak be. Végéhez közeledik a szója és a kukorica betakarítása, a szójánál 2,8 tonna/hektár, a kukoricánál 8,2 tonna/hektár a termés átlaga – adta hírül a beol.hu.

A kinn maradt szóját a belvíz és a vadkár miatt valószínűleg nem is vágják le. A kukoricabetakarítással azért is siettek a gazdák, mert novemberben nő a gabona szárítási költsége, s október 31-el le is állt néhány szárítóüzem – mondta el Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára.

Az ok az, hogy novemberől a téli gázvételezés ára is emelkedik – tudatta a beol.hu.

B.A.