Békés megye vezető hírek

Napelemparkot adtak át Szeghalom határában

Napelemparkot adtak át Szeghalom határában

Csupán két hónapba telt felépíteni a 2,5 megawatt teljesítményű napelemparkot, melyet december 3-án adtak át Szeghalmon.

Megtörtént a szeghalmi fotovoltaikus erőmű átadása. A rekord idő alatt, 2,5 hónap alatt elkészült, 2,5 megawatt kapacitással bíró napelemparkot többszázmilliós költséggel hozták létre Szeghalom határában. Építtetője az Eurotrade – adta hírül a beol.hu.

A napelem-rendszer 5 hektáros területen fekszik, s a vállalat 650 millió forint saját forrást biztosított felépüléséhez – mondta el Szűcs Attila, a cégcsoport tulajdonosa. Kiemelte, hogy az erőmű megtérülési ideje várhatóan 7 év lesz, ha a napsütéses órák számát és az üzemeltetési költségeket figyelembe veszik.

Mint a vezető hozzátette, a cégcsoport idén 10 megawatt termelőkapacitást helyezett üzembe, s már folyamatban van a 25 megawattnyi beruházás – s előkészítési fázisban a 80 megawattnyi – tudatta a beol.hu.

A szeghalmi park évente 3,2 gigawattóra áramot termel, amely 2 ezer háztartás energiaszükségletét fedezi. Szűcs Attila a megnyitón azt is elárulta, hogy az egyik gyermekének tetszett meg Szeghalom, s ezután kezdtek el érdeklődni a településen lehetséges befektetési lehetőségek iránt. Szívesen támogatnák a helyi ügyeket is.

Macsári József polgármester elmondása szerint Szeghalom már a 2000-es évek eleje óta arra törekszik, hogy a környezetvédelemre és a megújuló energia felhasználásra fordítsa a figyelmet. Az energiát pedig megújuló forrásból szereznék be – s nem zárta ki, hogy várhatók további hasonló beruházások is – írta meg a beol.hu.

Fotó: B.O.

B.A.