Békés megye vezető hírek

Mercedes buszokkal bővült Gyula közlekedése

Mercedes buszokkal bővült Gyula közlekedése

Modernizálják a város autóbuszparkját – Gyulán új Mercedes-buszok állnak szolgálatba, egyelőre kettő darab.

Két vadonatúj Mercedes busszal bővül a Békés megyei város autóbuszparkja. A Conecto G Next Generation buszokat hamarosan forgalomba helyezik, miután a modernizálást Gyula képviselő-testülete is támogatta a legutóbbi ülésen – írta meg a beol.hu.

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, hogy a Volánbusz Zrt-vel kötött közszolgáltatási szerződésben az áll: mindkét fél kikötötte, a szolgáltatásba bevont járművek műszaki átlagéletkora nem lehet több 16 évnél, egyedi életkoruk nem haladhatja meg a 18 esztendőt. Két busz esetében azonban ez megtörtént – írta a beol.hu.

Kettőt kapott a modern buszokból Gyula

Kettőt kapott a modern buszokból Gyula

A Volánbusz felajánlott két alacsonypadlós buszt a gyulai önkormányzatnak a 60 új jármű közül. A modern és környezetbarát modellek mindegyikébe 121 utas szállhat fel, az utazást klíma és utastájékoztató rendszer is könnyíti. Természetesen a buszok biztonsági kamerákat is tartalmaznak – tudatta a beol.hu.

Dr. Görgényi kitért arra is, hogy még 2020-ban létrejöhet a megállapodás az új buszvárók kialakításáról. Az új buszok többletköltsége éves szinten majdnem 10 millió forint, mivel ezeknek magasabb az amortizációs költsége, ugyanakkor az üzemeltetésük kevesebb kerül.

Hogy a költségeket megosszák, a képviselő-testület arról is határozott, hogy emelik a tömegközlekedés árait. Különösen, hogy azok 2014 óta nem változtak.

2021. január elsejétől a buszon váltott menetjegy ára 300 forint lesz (a 230-ról). A havi összvonalas bérlet 5075 forint (4450 helyett), a félhavi összvonalas 2550 forintba kerül majd (korábban 2225 volt), míg a havi tanuló- és nyugdíjasbérlet ára 1950 forint lesz a korábbi 1700 helyett - adta hírül a beol.hu.

Fotó: Czeglédi Zsolt

B.A.