Békés megye vezető hírek

Ménesbirtok: indulhat az építkezés Mezőhegyesen

Ménesbirtok: indulhat az építkezés Mezőhegyesen

Elkészült a ménesbirtok központjának fejlesztési javaslata, mely 2017-ben az arculati kézikönyvvel vette kezdetét – a 15 épületet érintő koncepció most valósággá válhat Mezőhegyesen.

Bemutatta átfogó fejlesztési javaslatát Katona András építész Lázár János kormánybiztosnak és Pap István Tibor vezérigazgatónak. Katona és vállalata elsőként a mezőhegyesi ménesbirtok arculati kézikönyvét készítette el 2017-ben.

A mintabirtok központjának tervein 2018 októbere óta egy 15 fős csapat munkálkodott, s várhatóan csaknem 15 hektáros területen indulhat az építkezés, mely az elkövetkező 3 esztendőben fog zajlani – adta hírül a beol.hu.

A koncepcióba 15 épület tartozik, s 4 teljesen új épületet terveznek létrehozni – ezek a középiskola sportcsarnoka, a városi uszoda, a parancsnokságot és az északi kaszárnyát összekötő rendezvényközpont, valamint egy új, fedéllel elátott lovarda.

Természetesen a tervezéskor tiszteletben tartották a már megépült örökséget, ám mellette jelentős szerepet kapott a funkcionalitás, s az, hogy az épületek megfeleljenek a 21. század követelményeinek – írta meg a beol.hu.

A 2019-es és 2020-as évben várhatóan az iskolához tartozó beruházásokat végzik el – a közponzi épület, a tanügyi épületként szolgáló főállatorvos villa és a tanműhelyek újulnak meg.

Parkosítanak is természetesen, az iskola előtt pedig kialakítanak játszóteret. Az új sporrtcsarnok a régi, lebontás előtt álló tanműhelyek helyén épül majd fel, míg a lőtér helyén uszoda létesül.

A ménesbirtok irodái – látogatóközponttal, ajándékbolttal és kávézóval - a Hangai postakocsi-állomás és fogadó helyére kerülnek.

A beruházás második ütemében a központi – avagy Csekonics – ménesudvar szépülne meg, beleértve a versenyistállót, a keleti lóistállót kocsiszínnel, a központi istállónak pedig visszaadják eredeti funkcióját – tudatta a beol.hu.

B.A.