Békés megye vezető hírek

Megújult és napelemmel is bővült a zsadányi parókia

Megújult és napelemmel is bővült a zsadányi parókia

Végre befejeződött a parókia felújítása Zsadányban – a megszépült és korszerűsített épület csak az első lépés, ugyanis az anyaotthon és a családi átmeneti otthonok fejlesztésére is nyert pénzt a település.

Elkészült a zsadányi parókia felújítása. A Békés megyei település református egyházközsége a Vidékfejlesztési Program keretében valósította meg a szépítést és korszerűsítést, 23,6 millió forintból – ebből 1,2-1,3 milliót önerőből biztosítottak.

A parókia szigetelve lett, nyílászárókat cseréltek, cserepeket,de napelemes rendszert is telepítettek. Mindezek hozzájárulnak, hogy a villamos energián és a gáz mennyiségén is sokat tudnak spórolni – írta meg a beol.hu.


Zsadány azonban ezen kívül az anyaotthon és a családok átmeneti otthonának fejlesztésére is elnyerte a támogatást, az EFOP-os pályázaton 72,8 millió forintot. Az összegből külsőleg és belsőleg is megújul az épület, itt is lesz szigetelés, nyílászáró- és burkolatcsere, bútorcsere, de játszótér és filagória is készül. Várhatóan 2020 tavaszáig fejeződik be a teljes felújítás – adta hírül a beol.hu.

Az anyaotthonban nehéz helyzetbe kerül családok élnek 1-1,5 évig, aki azonban elkötelezett élete megváltoztatására, annak lesz lehetősége a továbbléptetőbe költözni és megerősödni lelkileg, anyagilag egy kicsit – számolt be a beol.hu-nak Demeter Ottó zsadályi lelkész.

A közösségfejlesztésre egy 42 millió forintos EFOP-os program is folyamatban van, melyet a református egyházközség irányít. A generációkat összehozó közösségépítés keretében már több rendezvényt szerveztek – írta meg a beol.hu.

Fotó: L.B.

B.A.