Békés megye vezető hírek

Megújult a szarvasi Ótemplom

Megújult a szarvasi Ótemplom

Segítségre volt szüksége, mivel megrepedt a harangokat tartó egyik csavar - Adományokból újították fel a szarvasi Ótemplomot.

Szarvas ikonikus templomában, az Evangélikus Ótemplomban korábban megrepedt a harangokat tartó egyik csavar. A szerkezetet most adományokból újították fel, az órával együtt – így mostmár a 24 méteres torony órája is pontosan jár.

Az Ótemplom felújítása csaknem 2,8 millió forintba került, alapja félmillió forintos ajánlás volt. A fennmaradó részt adományokból, valamint az egyházmegye támogatásából gyűjtötte össze a Szarvasi Ótemplomi Evangélikus Egyházközség. További 500 ezer forintot biztosított a város – írta meg a beol.hu.


Kepenyes György egyházgondnok, aki csaknem 40 éve dolgozik az egyházközségben, elmondta, hogy három harang található a 24 méteres toronyházban. Valójában az egyik darabot kellett elfordítani, hogy a benne levő harangszív ne üssön ugyanarra a helyre, ezzel óvva azt, hogy a harangszoknyával való állandó érintkezés miatt ne hibásodjon meg a szerkezet.

Közben azonban kiderült, hogy a négy harangfelfogó csavar közül eltört az egyik. A helyreállítás csak úgy történhetett meg, ha leteszik a padlóra a harangokat. Ezt azonban közel 3 millió forintból lehetett megoldani – tudatta a beol.hu.

A Szarvasi Ótemplomi Evangélikus Egyházközség gyűjtést szervezett a szükséges összeghez.

Lázár Zsolt esperes elmondta, hogy a harangokat átfordították, illetve megújult a harangozás mechanikai része – ez kíméli a berendezést és az épületet is. A harangokra golyós csapágyak lesznek felszerelve, s mágneses rendszer kerül kialakításra.

Az óraszerkezetet új motorral és irányítófejjel látták el, így automatikusan frissít és a pontos időt mutatja.

A felújítás 2,8 millió forintos költsége, valamint az épület egy részének rendbetétele összesen 3,3 milliót tett ki. Az utolsó nagyobb felújítást egyébként 2009-ben végezték el a templomon – írta meg a beol.hu.

Fotó: Kiss Tamás, Hegedűs Éva

B.A.