Békés megye vezető hírek

Megújulnak a megye régi, déli templomai

Megújulnak a megye régi, déli templomai

Zajlik a Dél-Békés megyében levő, Szeged-Csanádi Egyházmegye területén az egyházmegyéhez tartozó templomok felújítása. Támogatást a Vidékfejlesztési Program keretében kaptak a települések.

Támogatási kérelmet nyújtottak be, s pozitív bírálatot kaptak – felújítanak több templomot Békés megye déli részén, a Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez tartozó területen. A plébániai helyszínek a Vidékfejlesztési Program keretében a Településkép, közösségi tér fejlesztése felhívásra reagáltak. Jelenleg három helyszínen folynak munkálatok – adta hírül a beol.hu. 

Sztrémi Zsuzsanna, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pályázati referense elmondta: Almáskamaráson külső és belső felújítást is végeznek, ennek keretében megújul a torony fedése és a tetőszerkezet. Utólag szigetelnek a talajnedvesség ellen, s megszépül a külső homlokzat is. Sor került az elektromos hálózat cseréjére, festik a templom belső terét, belső burkolatot cserélnek. Napelemes rendszert építenek ki és kerékpártárolót is kialakítanak – tudatta a beol.hu.


Megújul a templom Kunágotán is

Megújul a templom Kunágotán is

A beruházás teljes bekerülési költsége 62,2 millió forint volt, melyből 43.8-at a Vidékfejlesztési Program keretében kapott a templom.

Kunágotán tágasabb és világosabb lett a templom belső tere: külsőleg és belsőleg is megújul az épület. Teljesen lecserélik a tetőt, statikailag megerősítik az épületet, a külső homlokzatot renoválják és festik. Már felújították a templom belső lábazatát. Napelemes rendszer és kerékpártároló itt is lesz. A bekerülési költség 53,6 millió forint, melyből a támogatás összege 44,8 millió – írta meg a beol.hu.

A dombiratosi templom szintén külső és belső megújuláson esik majd át. A tetőt héjazatcserével együtt újítják el, szintén utólagos szigetelést végeznek a talajnedvesség ellen, felújítják és festik a külső homlokzatot. Az elektromos hálózat is megújul, s belül kifestik és burkolatot cserélnek a templomban. Itt ugyancsak várható kerékpártároló kialakítása és napelemes rendszert is telepítenek. A beruházás Dombiratoson 63,1 millió forintba kerül, melyből 41,5 millió a támogatás – adta hírül a beol.hu.

Fotó:

B.A.