Békés megye vezető hírek

Megszépült az egykori Szalay-kúria

Megszépült az egykori Szalay-kúria

Korábban óvodaként működött, majd egy társaskörnek adott helyet a Szalay-kúria, melyet most felújítottak a békéscsabai Andrássy úton.

Megújult az egykori Szalay-kúria Békéscsabán. Valaha óvoda volt, majd az Andrássy Úti Társaskört fogadta be.

Az Andrássy út 38. szám alatti, megszépült épület ünnepélyes átadására augusztus 31-én került sor. A felújítást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) részeként végezték el. Vass Csaba, a városfejlesztési cég munkatársa elmondta: a homlokzatot szigetelték, modernizálták a zárófödémet, a központi fűtési rendszert, a külső nyílászárókat felújították, akadálymentesítettek és napalemes rendszer is került a tetőre – írta meg a beol.hu.

Az elektromos hálózat szintén korszerűsítve lett, melyhez a város járult hozzá. Kiépítették a LED-es világítást.

Ezzel egy üzleti célú ingatlant szépítette meg a városban, melynek fenntartása minimális lesz. Egy 176 négyzetméteres részt már kiadtak egy pénzügyi befektetőnek, s a többi részre is keresnek bérlőt – adta hírül a beol.hu.

Az önkormányzatnak lehetőség szerint mérsékelnie a kiadásait egy olyan időszakban, mint a koronavírus, hiszen elmaradnak bevételek – mondta Nagy Ferenc alpolgármester. Az energetikai beruházásokkal a takarékoskodást igyekeznek elősegíteni, hogy bizonyos intézmények fenntartása olcsóbb legyen – tudatta a beol.hu.

A Modern Városok Program keretében a városi sportcsarnok környékén napelem-parkot is telepítenek, hazai forrásból. A geotermikus hőt hasznosítanák, modernizálnák a közvilágítást és több elektromos autóbuszt szereznének be.

A fejlesztések hosszútávon megtérülnek – adta hírül a beol.hu.

Fotó: Imre György

B.A.