Békés megye vezető hírek

Megbotránkozást okoznak a Békéscsaba belvárosában tanyázók

Megbotránkozást okoznak a Békéscsaba belvárosában tanyázók

Kéregetnek, vitatkoznak és kiabálnak egymással a belvárosban a Békéscsabán tanyázó, de nem hajléktalan koldulók. A város Facebook-oldalán sokan panaszkodnak az áldatlan állapotok miatt.  

Felbolydulást keltett Békéscsaba Facebook-portálján, hogy egy – a hiedelemmel ellentétben – nem hajléktalan társaság tagjai a belvárosban, az Andrássy út elején rendszeresen a padokon élik életüket. Ott végzik a dolgukat, sőt mostanra a bejegyzések szerint már emberi ürülék is úszkál a szökőkútban – írta meg a beol.hu.

A békéscsabai városházán ugyanakkor azt mondták, hogy a csobogóban csak a fákról hullott növényi részeket találták meg, ezek álltak össze csomóban a vízben, más szennyeződésről nem tudnak.

A Facebook-bejegyzésben mindenesetre többen hozzászóltak a csobogó melletti padon tanyázók ellen: a közeli fagyizó és kávézó, valamint az újságos-lottózó munkatársai mind úgy gondolják, hogy a probléma elriasztja a vendégeket.

A szóban forgó emberek nyilvánosan kiabálnak, veszekednek, maguk alá vizelnek vagy a bokorba, amin a kávézó és a lottózó vendégei érthetően megbotránkoznak – írta a beol.hu.

Évekkel ezelőtt az újságos szerint még durvább volt a helyzet. Mostanra a hatóságok sűrű intézkedésének köszönhetően normalizálódott, de hozzásegített az is, hogy a járókelők nem adnak pénzt – adta hírül a beol.hu.

A lap érdeklődésére Varga Éva, a családsegítő és gyermekjóléti intézmény vezetője elmondta, hogy Békéscsabán jelenleg csak 26 hajléktalan él, akik közül ketten töltik napjaikat aktívan az utcán, egyikük meghúzhatja magát hajléktalanszállón, a másikuk az utcát választotta. A szociális munkások őket rendszeresen kérik is arra, hogy ne a belvárosban kéregessenek.

Az említett társaság tagjainak tehát van szállása.

A pletykák szerint többen vannak köztük, akiket nem érdekel a bírság, sőt azt sem bánják, ha egy időre börtönbe kerülnek, mert kapnak ételt és egész nap tévézhetnek vagy olvashatnak – írta meg a beol.hu.

A rendőrség minden bejelentés esetén küld embereket, akik tájékozódnak, majd bűncselekmény és szabálysértés esetén intézkednek – szabálysértést pedig az követ el, aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik – írta meg a beol.hu.

B.A.