Békés megye vezető hírek

Lezárult a belváros rehabilitáció harmadik üteme

Lezárult a belváros rehabilitáció harmadik üteme

Tovább szépítik Békéscsaba központját – májusban lezárult a rehabilitáció harmadik üteme, de a belváros felújítására még 1 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az átalakítások és a felújítás után néhány héten belül helyükre kerülnek a szobrok is az Élővíz-csatorna menti szoborsétányon, így a kacsacsalád is „hazatérhet” a Deák utcai kishíd tövéhez.

A békéscsabai városházán a közelmúltban ismertették a belváros rehabilitáció lezárásának harmadik ütemét tartalmazó projektet – írta meg a beol.hu.

Az újításokat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) részeként viszik véghez, melyre Békéscsaba városa 1 milliárd forintos támogatást nyert.

A fejlesztések során a Széchenyi liget, a Gőzmalom tér, az Aradi vértanúk ligete és a Beliczey kert is megszépült, de felújították a Hunyadi teret és az Élővíz-csatorna menti szoborsétányt, a Kossuth tér egy részét és a Kossuth téri egykori állomás épületét.

A városnak 16 milliárd forintja volt erre a célra a TOP pályázat keretében – mondta dr. Ferenczi Attila tanácsnok, hozzátéve, hogy a forrás segítségéel 59 fejlesztést valósítottak meg. Egyike ezeknek a belváros rehabilitációjának harmadik üteme, melynek keretében 6 helyszínen szépültek meg zöldfelületek, közterületek – tudatta a beol.hu.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a belvárost néhányan szinte nem is ismerik fel, annyira megújult. Zöldebb, kényelmesebb, élhetőbb és biztonságosabb lett.

A jelen beruházással összesen 78 ezer négyzetméternyi közterület újult meg, s több mint 50 ezer négyzetméternyi zöldfelület – mondta dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. cégvezetője.

Külön megnevezett újításokat: a többi között a Gőzmalom tér teljes rendbetételét, a Széchenyi ligeti futópálya kialakítását, a Munkácsy Mihály ihlette elemekkel bővült játszóteret, a stéget a szoborsétányon. A Kossuth téri egykori állomás épülete kívül-belül modernebb lett és üzlethelyiséget is kapott – adta hírül a beol.hu.

Fotó: beol.hu

B.A.