Békés megye vezető hírek

Levegőt vizsgál majd Békéscsabán egy állandó mérőállomás

Levegőt vizsgál majd Békéscsabán egy állandó mérőállomás

Önállóan működő mérőállomás készül a békéscsabai Jamina városrészben – ez méri majd a levegő szennyezettségét, állandó készenlétben.

Automata levegőmérő állomást telepítenek Békéscsabán, a Jamina városrészben. A levegő szennyezettségét vizsgáló állomás a Kolozsvári utcai rendelőintézet udvarán áll majd – írta meg a beol.hu.

A megyeszékhely levegője egyébként nem számít rossznak, 4-es pontszámot kapott az 5-ös skálán. Szarvas Péter polgármester beszámolt arról, hogy Békéscsaba részt vett az ún. Life projektben, az önkormányzat és a városfejlesztési nonprofit kft-n keresztül. Ennek keretében született meg a döntés a levegőszennyezettség-mérő kihelyezéséről.

Levegőszennyezettség - hamarosan állandóan mérik majd Békéscsabán
Levegőszennyezettség - hamarosan állandóan mérik majd Békéscsabán

Ilyen állomás jelenleg nincs a városban. A levegő minőségét 2019 eleje óta szabványos mérésekkel állapítják meg, melyek négyszer 2 hetesek. A Lencsési lakótelepen szintén folytattak méréseket, időszakosan – ezeket a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal végezte.

A mobil mérőállomás ugyanazon a helyen állt, ahová az állandót tervezik telepíteni – tudatta a beol.hu.

A Jaminára azért esett a választás, mert így követni lehet a családi házas részek szennyezettségét. Magas épületekkel ez a városrész nem rendelkezik, nyitott a terület és így a szabad légáramlásnak nincs akadálya.

A telepítés után a mérőállomást a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal üzemelteti majd.

Az automata mérőállomás beszerzése nemsokára startol. Vass Csaba, a városfejlesztési cég ökomenedzsere elmondta: konténerben telepítik majd a műszereket. A berendezés méri majd az ózon-, a nitrogén-oxidok, szén-monoxid, kén-dioxid és a szálló por mennyiségét is – írta meg a beol.hu.

B.A.