Békés megye vezető hírek

Leáll az orosházi gyár – kevesebb üvegre számíthatunk?

Leáll az orosházi gyár – kevesebb üvegre számíthatunk?

Felújítás miatt leállították a termelést hazánk egyetlen gyárában, ahol öblös üvegeket készítenek. A kemence 2018 február elején állt le, fel kell újítani, ám addig nem megtorpan az üveggyártás.

Leállították február elején azt az orosházi üveggyárat, a kemencének ugyanis felújításra van szüksége. A 20 millió eurós beruházás igen fontos volt, ám a leállással közel 100 millió befőttesüveg hiányzik majd a magyar piacról – egyéb gyártókra nem lehet számítani, az orosházi gyáré pedig több hónapra nagymértékben lecsökken – írta meg a beol.hu.

Hazai partnereinek a gyár azt ígérte, 2018-ban kielégíti az igényeiket, 2017 decemberében értesültek arról, hogy erre nem lesz mód – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint.

Gondban lesznek az üzemek kellő mennyiségű befőttesüveg nélkül

Gondban lesznek az üzemek kellő mennyiségű befőttesüveg nélkül

A gyár nem tett lépéseket a helyzet megoldására, s az elvárt nagy mennyiséget a környező országbeli üzemekből nem tudják beszerezni – most külföldi beszállítókkal tárgyalnak a konzervipari cégek, de magasabb áron és bizonytalan minőségben tudják majd beszerezni az üvegeket – tudatta a beol.hu.

A leállás a kamara szerint leginkább a meggybefőtt gyártását veszélyezteti, mivel a termelők itthon évi 80-90 ezer tonna meggyet állítanak elő, s ennek csaknem 95 százalékából befőtt lesz.

Az üveggyár vezetője, Renato Freschi a beol.hu megkeresésére azt mondta, 2017-ben értesítették magyar vevőiket a kemenceépítésről, s úgy gondolja, kezdettől átláthatóvá tették a helyzetet. A versenytársakat januárban megkeresték, s tájékoztatták őket arról, milyen üvegtípusokra van szükség, van-e erre kapacitásuk, a válasz pedig pozitív volt.

A második egyeztetésen az orosházi üveggyár négy konkrét elérhetőséget is megadott, s a versenytársak nyitottak arra, hogy megkeressék őket a magyar vevők – emelte ki a cégvezető, hozzátéve, hogy erre szükség volt, még akkor is, ha ez a gyáruk érdekeit nem annyira szolgálja – írta meg a beol.hu.

B.A.