Békés megye vezető hírek

Kerek 60 éve tört fel a termálvíz Gyulán

Kerek 60 éve tört fel a termálvíz Gyulán

Kerek évfordulót ünnepelhet a gyulai termálfürdő: éppen 60 évvel ezelőtt, 1958 szeptemberében buggyant fel a termálvíz, s vált segítségével fürdővárossá Gyula.

Nagy volt az öröm 60 éve a gyulai Andrássy-birtokon: ekkor tört fel a 71 fokos, sárgás-barna termálvíz.

Gyulán azonban nem ekkor kezdődött el igazán a fürdőzés – már 500 évvel ezelőtt is létezett ideg vizes fürdő, 1518-ban, a Lechner Tudásközpont szakmai anyaga szerint. A fürdőkultúrát a törökök virágoztatták fel, a meleg vizes fürdők ekkor jelentek meg – Gyulán a 19. század végére gőzfürdő és több szabadtéri fürdő is létesült – írta meg a beol.hu.

1930-tól működött a Partfürdő, melyet leválasztottak az Élővíz-csatorna medréből.


Hatvan éve tört fel a termálvíz Gyulán

Hatvan éve tört fel a termálvíz Gyulán

A Fürdő- és Üdülő Részvénytársaság 1942-ben alakult meg, az Almásy család korábbi birtokán, melyet eladásra kínáltak a városnak, a várral és a kastéllyal. A park fel lett parcellázva.

A II. világháború eseményei idején végeztek fúrási kísérleteket, de az első négy nem zárult sikerrel. 1957-ben aztán mégis belefogtak újra a termálkút fúrásába, a Városi Tanács a lakossággal együtt döntött így – írta meg a beol.hu.

Nemcsak gyógyfürdőt akartak létrehozni, hanem a megyei kórház korszerűsítését is szerették volna megoldani – ehhez viszont mélyebbre kellett fúrni, mint a korábbi próbálkozások során. Végül az akkor 3 millió forintba kerülő művelet 1958. szeptember 17-én hozta meg gyümölcsét: a kút talpmélysége 2004 méter volt, míg a hozama 500 liter percenként.

A fürdő maga 1959. május elsején nyitott meg – adta hírül a beol.hu.

Fotó: varfurdo.hu

B.A.