Békés megye vezető hírek

Jövőre indulhat a helikopter-alkatrészgyár építése Gyulán

Jövőre indulhat a helikopter-alkatrészgyár építése Gyulán

Idén a tervek szerint már elkészülnek az állam és az Airbus Helicopters közös beruházásában épülő helikopter-alkatrész gyár tervei. A Gyulán megvalósuló vállalat felhúzása jövőre kezdődhet meg.

Bár a konkrét munkálatok előreláthatólag 2020 elején kezdődhetnek el, idén várhatóan elkészülnek a gyulai helikopteralkatrész-gyár tervei. A cég a magyar állam és az Airbus Helicopters közös beruházása keretében épülne fel – írta meg a beol.hu.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta: kiemelkedő, településtörténeti jelentőségű lehetőség előtt áll a város gazdasági fejlődése. Gyula gazdasága súlyos veszteségeket könyvelhetett el korábban, a rendszerváltozás folyamán.

A könnyűipar, a gépipar leépült 2 évtized alatt, az élelmiszeripar is lecsökkent, több ezer munkahely megszűnt – fejtette ki a városatya, hozzátéve, hogy az utolsó jelentős ipari termelő egységek 2004-ben és 2005-ben szűntek meg: a Gyulai Tejporgyár és a Gyulai Húskombinát – adta hírül a beol.hu.


A gyulai húsipart 2010 után szervezték újjá, s az Új Széchenyi Tervnek hála EU-s források segítségével több gyulai vállalkozás tudott állásokat létrehozó beruházásokat teremteni.

Modern, magas hozzáadott értékkel bíró ipari technológiát alkalmazó ipari beruházások előkészítésére pedig már 8 esztendeje készül a város vezetése – hangsúlyozta a polgármester.

Mint dr. Görgényi Ernő kiemelte, az Airbus Helicopters nemzetközi helikoptergyártó vállalattal 2018 novembere óta tárgyalnak egy Gyulán létesítendő üzemről. Végül – nem kis részben a miniszterelnök támogatásának köszönhetően – a Békés megyei várost választották a beruházás helyszínéül – írta meg a beol.hu.

A gyárban precíziós alkatrészek gyártása zajlik majd – ezeket az Airbus teljes helikopter-flottája számára készítik – tudatta a lap.

Fotó: Lehoczky Péter

B.A.