Békés megye vezető hírek

Iskolakezdési támogatás szinte mindenhol lesz Békés megyében

Iskolakezdési támogatás szinte mindenhol lesz Békés megyében

Örül a család, ha iskolába megy a gyerek – ugyanakkor komoly kiadást jelent a tanévkezdés, melyhez Békés megyében igyekeznek segítséget nyújtani az önkormányzatok.

Számos dolgot kell beszerezni iskolakezdéskor a gyermeknek. A beszerzés komoly költségekkel járhat, ezért a Békés megyei önkormányzatok többsége támogatással próbál minél több terhet levenni a szülők válláról.

Az iskolakezdési támogatás csaknem minden megyei településen, városban jelen van. Békéscsabán különféle támogatásokkal segít az önkormányzat a nehéz körülmények között élő általános-, középiskolásoknak, illetve a felsőoktatási intézményben tanulók elsőéveseknek – írta meg a beol.hu.A kikötés az, hogy az egy főre jutó jövedelem a családban nem haladhatja meg a nettó 38-475 forintot, míg a gyermeküket egyedül nevelő szülők esetében a 44.175 forintot. A támogatást szeptember 30-ig lehet kérni a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályán. Gyermekenként átlagosan 5000 forint a támogatás összege, melyre a városi közgyűlés 1 millió forintot különített el – tudatta a beol.hu.

Segítséget nyújtanak az egyetemen, főiskolán kezdő diákoknak is, szociális ösztöndíj formájában. Ennek összege átlagosan havi 11.400 forint, erre Békéscsaba büdzséjéből 5 millió forintot szántak. A kitétel ugyancsak az, hogy a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem ne haladja meg a 39.900 forintot, illetve a gyermeküket egyedül nevelő és egyedülálló szülők esetén a 48.450 forintot.

Iskolakezdési támogatást ad a diákok szüleinek többek között Szarvas, Gyomaendrőd, Újkígyós, Doboz, Lőkösháza és Dévaványa – az összegek és a kitételek azonban változóak – adta hírül a beol.hu.

B.A.