Békés megye vezető hírek

Interjú Domokos Lászlóval , a Parlament Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának Alelnökével

Domokos László, a Parlament Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának Alelnöke a Bizottság aktuális faladatairól beszélt.

- Mióta tagja a bizottságnak, s mióta az alelnöke?

 

2001 óta vagyok tagja és alelnöke is egyben a Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságnak. Már előtte, 1998-tól tagja voltam a Parlamentnek, korábban a Gazdasági-, Foglalkozatási- és az Önkormányzati bizottságban vettem részt.

 

Jelenlegi feladatomról: Az alelnök az elnök segítője, ő vezeti az ülést az elnök távollétében. Általában az ellenzéki- és a kormány-oldal is ad alelnököt a Bizottságnak. Én az ellenzék képviselőivel tartom a kapcsolatot. A kormány-oldallal Szabó Lajos vas megyei képviselő tartja a kapcsolatot.

 

Vannak a Bizottságnak albizottságai, ezek az egyes részterületeket készítik a Bizottság elé: Médiaügyek-, Ellenőrzési-, Számvevőszéki- és Európai Uniós ügyek albizottsága.

 

Domokos László

Domokos László, a Parlament Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának Alelnöke

Parlament - Parlament Bizottság - Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottság - Bizottság Alelnök - Bizottság költségvetés - Bizottság Adótörvény

 

- Milyen témákkal foglalkozik a Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottság?

 

A Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottság foglalkozik minden témával, ami a pénzzel kapcsolatos a Parlamentben. A Bizottság a szakmai előkészítést végzi el: kérdéseket fogalmaz meg, a megértést segíti és az összefüggéseket vizsgálja az adott témában.

 

A két legszélesebb témakörrel a Parlamentben az Alkotmányügyi, valamint a Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottság foglalkozik. A plenáris ülésre kerülő témakörök előzetesen a Bizottságokon keresztül mennek át.

 

Domokos

Domokos László - Parlament - Parlament Bizottság - Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottság - Bizottság Alelnök - Bizottság költségvetés - Bizottság Adótörvény

 

- Milyen témákat emelne ki a mostaniak közül?

 

Három fontos témát emelek ki:

 

1. Múlt héten a 2007. évi zárszámadásról kezdett tárgyalni a Ház, ennek vitája jelenleg is folyik. A vitában két álláspont ütközik. A kormánypárti oldal szerint minden jól működik. Az ellenzék viszont számon kéri, hogy a tavalyi költségvetés nem hozta meg az áttörést: nem lett több munkahely, az adók tovább emelkedtek, s az egyes emberekkel fizetteti meg a kormány a 2006. évi megtévesztés árát, az emberek rosszabbul élnek. A kormány hibás döntéseinek árát sajnos mindannyian megfizetjük.

 

Továbbá nem bontakozott ki egy olyan perspektíva, amely megmutatja, merre tart az ország. Az Európai Unióhoz csatlakozó országok a múlt évben jól teljesítettek, Magyarország a statisztika szerint a legrosszabbul. Ez is mutatja, hogy nagy a költségvetési hiány.

 

2. Az Adótörvényeket október 1.-jén tárgyalja a Bizottság, maga a plenáris ülés jövő héten lesz. A csomag lényege, hogy több új adót vezet be a kormány. Probléma, hogy szerintünk munkaellenes a törvénycsomag: nem a foglalkoztatást segíti elő, hanem csak a költségvetés bevételi oldalának növelését segíti ezzel csak a kormány.

 

3. A 2008. évi költségvetésről fog tárgyalni a közeljövőben a Bizottság.

Mint mondtam, a Bizottság a szakmai előkészítést végzi el, amely során általános vita alakul ki az ellentétes érdekeket képviselő oldalak között. A javaslat innen támogatólag vagy elutasítólag kerül a Parlamentbe.

 

Parlament

Parlament - Parlament Bizottság - Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottság - Bizottság Alelnök - Bizottság költségvetés - Bizottság Adótörvény

 

Az Adótörvényeket november 15-ig kell egy végső szavazás után lezárni, aztán a köztársasági elnökhöz kerül a csomag, aki jóváhagyja. Ha november 30-ig megtörténik a törvény jóváhagyásának a kihirdetése, akkor jövő év január 1-től életbe lép a törvény.

 

MCOnet - MÖOSZ Online

 

Szólj hozzá a fórumon! MCOnet Fórum