Békés megye vezető hírek

Hódokkal küzdenek a Körös-mentiek

Hódokkal küzdenek a Körös-mentiek

Talán egy egész hódcsalád is lakhat a Hantoskerti-holtág környékén Gyomaendrődön. Egyes fák törzseit látványosan körberágták az állatok. Különös, hogy a holtágon bukkantak fel, mert a helyiek szerint korábban csak a hullámtéren belül voltak láthatók.

Hódok rágcsálnak a Körös-folyók mentén. A gyomaendrődi Hantoskerti-holtág környékén egy vagy több hód is tanyázhat, hiszen látványosan megrágták a fákat.

Az egyik halőr úgy véli, érdekes, hogy most a holtágon is felbukkantak a hódok, hiszen korábban ezen a részen csak a hullámtéren belül tapasztalták jelenlétüket.

A hód védett állat, de védekezni érdemes a tevékenykedése ellen, főleg azokon a környékeken, ahol vannak házak. A rágcsálás következményeképpen ugyanis a hód képes vastag törzsű fák kidöntésére is – írta meg a beol.hu.


Juhász Erika, az ELTE doktorandusz biológusa, aki 2016 óta foglalkozik a hódokkal, már a Körös-vidéken is megfigyelte tevékenységüket. Mint mondta, 2007-ben tűnt fel először a Sebes-Körösön, de mára a teljes szakaszon megjelent.

Főként növényeket eszik és a fás szárú fajok vékony ágainak kérgét, háncsát fogyasztja, nyáron lágyszárúakkal is táplálkozik. A hullámtérben általában kevésbé lehet észrevenni, hogy ott járt, mivel nagy mennyiségben van fásszárú táplálék számára.

De ahogy nő az állomány, közülük sokan keresnek új élőhelyet, mely mostanra a hullámtéren kívülre került – adta hírül a beol.hu.

A hódok akár a városi környezetben feltűnhetnek.

Ha rálelünk az első rágásokra, érdemes a környező pár száz méter hosszú részen – a vízparttól 0-20 méter távolságra – gondoskodni a nyárfák, fűzfák, gyümölcs- és díszfák védelméről, azokat ajánlott egyenként körbekeríteni.

A célra erős anyagból készült, egy méter magas dróthálót érdemes alkalmazni, amelynek nem kell érintkeznie közvetlenül a fatörzzsel, de leér a földig – adta hírül a beol.hu.

B.A.