Békés megye vezető hírek

Gondok akadtak a kukoricatárolással

Gondok akadtak a kukoricatárolással

Befejezték az aratást a Békés megyei gazdák a napraforgó területének 90-, a kukorica területének 45 százalékán – csupán az a gond, hogy a kevés fuvarozási kapacitás miatt tárolni nehézkes ezt a mennyiséget.

Majdnem teljesen végeztek az aratással a megyebeli gazdák: a kukorica területének 45-, míg a napraforgóén 90 százalékban kész a betakarítás. A repce esetében a termelők 25 ezer hektáros tervezett terület 90 százalékán vetettek el terményt – tart az őszi árpa és búza vetése.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke közölte: több mint 75 ezer hektárról aratják a napraforgót a gazdák, 68 ezer hektárral már végeztek – kukoricát csaknem 85 ezer hektáron vetettek Békésben, s ezt 45 százalékban már le is aratták – írta meg a beol.hu.


A kukorica 90 százalékát betakarították Békésben, de tenni nincs mindig hova

A kukorica 90 százalékát betakarították Békésben, de tenni nincs mindig hova

A termésátlag jónak mondható, a megyei átlag 8 tonna per hektár. A napraforgónál más a helyzet: vegyes a termésátlag, Békés megye északi területein 2,6-2,7 tonna per hektár, a déli területeken több, 3 tonna per hektár feletti a hozam – árulta el Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára.

Barabás azonban megjegyezte, hogy akadtak tárolási gondok a kukoricánál. Kevés a fuvarozási kapacitás, s a bizottság elnöke, Kozsuch Kornél szerint feldolgozási problémák is jelentkeztek.

A szállítói kapacitás kevés, a vízi fuvarozás szintén akadozik, mert alacsony a Duna vízszintje. Egyes magtárakban még áll a búza, mert a gazdák bíznak benne, hogy elérhetnek magasabb felvásárlási árat, de a kukoricánál is hasonló a helyzet – tudatta a beol.hu.

Teljesen betakarították a krumplit Békésben, termésátlaga 20 tonna per hektár. A cukorrépát 10 százalékban takarították be, 35 tonna hektáronként az átlagos hozam. A szójának szintén 10 százaléka tűnt el a táblákról, átlaghozama 2 tonna per hektár – adta hírül a beol.hu.

B.A.