Békés megye vezető hírek

Gondok akadtak a hódokkal Gyomaendrődön

Gondok akadtak a hódokkal Gyomaendrődön

A Hantoskerti-holtág környékén már tavaly is felfigyeltek a helyiek a hódok jelenlétére. Mostanra azonban már nemcsak a hullámtérben élnek, lakott területen újabban fákat is kidöntenek az állatok.

Már tavaly felbukkantak a hódok a Hantoskerti-holtág környékén Gyomaendrőd térségében. Akkoriban a hullámtérben tevékenykedtek, ám mostanra lakott területen is megjelentek – sőt, fákat is kidöntenek – írta meg a beol.hu.

Akadt, aki ősszel vette észre, hogy a holtágnál levő nyaralója kertjében megrágták a hódok a fákat. S mielőtt még meg tudták volna védeni a fát, bedőlt a vízbe. Az utcában nem ez volt az egyedi eset, többen hiányolják árnyékot adó fáikat.

Fákat is kidöntenek a hódok a lakott területen

Fákat is kidöntenek a hódok a lakott területen

Mivel a Hantoskerti-holtág Gyomaendrőd tulajdona, az önkormányzat felhívta a lakók figyelmét: ha a területen hódok tevékenységét észlelik, készítsenek róla fotót és adják meg helyszíni adataikat, majd továbbítsák az információkat a hivatal felé – tudatta a beol.hu.

Mivel a szakemberek nem lehetnek állandóan ott, a háztulajdonosok segítségével igyekeznek felderíteni a hódok tevékenységét, s intézkedni a fák védelmét illetően. A hód ugyanis védett állat.

A Hantoskerti-holtágnál egyébként több mint 100 méteres szakaszon találták meg a nyomait – írta meg a beol.hu.

A szakértők szerint valószínű, hogy azok a hódok vannak a holtágnál, amelyek tevékenységét már 2019 tavaszán is észrevették. A hód ugyanis ragaszkodik az élőhelyéhez. Nyáron kevésbé lehet észrevenni, hogy táplálkozik, mert sok a lágyszárú, amit elfogyaszthat. Télen látványosabb a ténykedése – adta hírül a lap.

B.A.