Békés megye vezető hírek

Gajda Róbert az új járási hivatalokról

Gajda Róbert az új járási hivatalokról

Az új kormányablakok, illetve a járási hivatalok informatikai infrastruktúrájának fejlesztése egy hosszú, két és fél éves projekt keretében, más közigazgatás-fejlesztési  pályázatokkal együtt valósult meg, több mint 5 milliárd forintból. A Békés megyei eredményekről beszélgettünk Gajda Róberttel, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottal.

- Papíron október végén zárul a projekt. Mi valósult meg a gyakorlatban Békés megyében, és mennyit fordítottak rá?


Az ügyfélbarát közigazgatás megvalósulásához szükség van informatikai fejlesztésekre, hiszen a mai világban gyorsan elavulttá válnak a napi munka során használt berendezések. Békés megyébe több mint 200 millió forint értékben érkeztek eszközök, ezen kívül megtörtént például az egységes ügyfélhívó rendszer kiépítése, de bővítették a „Tudástár” rendszert is, amely nagy segítséget nyújt az ügyintézőknek. Olyan fejlesztés valósult meg tehát, ami elengedhetetlen és lényeges volt.


Dévaványa, kormányablak


Gajda Róbert, Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a Dévaványai Járási Hivatal megnyitóján


- Legutóbb Dévaványán adtak át kormányablakot. Hol fognak még ilyen ügyfélszolgálatok nyílni? Mikor tekintik befejezettnek a közigazgatás átalakítását Békés megyében?


A megyében eddig nyolc integrált kormányzati ügyfélszolgálati iroda nyitotta meg kapuját, melyek közül a békéscsabai 2014-ben, a gyulai és az orosházi pedig 2015. január végén kezdte meg működését. Nagyjából fél évvel ezelőtt Szeghalmon és Gyomaendrődön történt meg az átadás, majd Mezőkovácsházára, Sarkadra és Dévaványára került sor. Az év során Tótkomlóson, Békésen végül Szarvason tervezzük újabb kormányablakok megnyitását, így összesen 11 ilyen ügyfélszolgálat fog működni Békés megyében.
A közigazgatás átalakításával kapcsolatban több fontos intézkedés is folyamatban van: a Kormány törvénycsomagot nyújt be az Országgyűlés elé, amelyben javaslatot tesz több közigazgatási hatósági eljárás díjának megszüntetésére. A törvénycsomag alapja az a lakossági konzultáció, amelynek során közel 400 ezer állampolgár nyilvánított véleményt. A fővárosi és megyei kormányhivatalok 1107 javaslatot tettek a hatósági eljárások egyszerűsítésére. A törvényjavaslat 110 törvény módosítását tartalmazza, amely segíti az állampolgárok és a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentését. Másik fontos lépés, hogy 2016-ban bevezetésre kerül a kormánytisztviselői életpályamodell.


Gajda Róbert, kormányablak


Gajda Róbert kormánymegbízott beszédet mond Dévaványán, a kormányablak átadásán


- Mikor néhány éve a járások visszaállításáról hoztak törvényt, még sokan nem értették, miért van erre szükség. Immár a gyakorlatban is látva a kormányhivatalok működését, mik az első tapasztalatok Békés megyében?


A területi közigazgatás centralizációja elengedhetetlen volt, hiszen ez biztosítja a hatékonyság növelését. Az átalakításról politikai konszenzus van, már senki sem kérdőjelezi meg szükségességét. A járások kialakítása történelmi hagyományok figyelembevételével történt, hiszen a kormány célja a hatékony, gyors, ügyfélközpontú ügyintézés biztosítása a lakóhelyhez közel, a járási hivatalokban, a kormányablakokban, valamint a kistelepüléseken települési ügysegédek útján.


- A tapasztalatok szerint hogyan viszonyulnak az emberek az új hivatalokhoz ott, ahol eddig nem volt helyben ügyintézési lehetőség?


Békéscsabán, a megye első kormányablakában néhány hónappal ezelőtt üdvözölhettük a 100.000 ügyfelet. Az esemény alkalmával személyes benyomást is szerezhettem arról, hogy az állampolgárok értékelik az erőfeszítéseket, helyesnek tartják az irányt. Az ügyfélbarát közigazgatás feltételei adottak, hiszen a kormányablakok tágas ügyféltérrel, gyermeksarokkal rendelkeznek, biztosítottak az időpontfoglalás lehetőségei is. Az intézhető ügykörök száma folyamatosan bővül, kiemelt figyelmet fordítunk az ügyintézés menetének egyszerűsítésére, gyorsítására.


MCOnet