Békés megye vezető hírek

Felújítják a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt

Felújítják a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt

Hamarosan elkezdődhet a gyönyörű kastély turisztikai célú fejlesztése. A szabadkígyósi épület szerepel a Nemzeti Kastély- és Várprogramban.

Megújulhat a szabadkígyósi kastély. A gyönyörű épület a Nemzeti Kastély- és Várprogram része, melynek turisztikai célú fejlesztéséről most tartottak programbemutatót.

Az eseményen részt vett Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, illetve kiemelt kulturális beruházásokért felelős miniszteri biztosa, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese, Herczeg Tamás, valamint Virág Zsolt miniszteri biztos, aki felelős a program végrehajtásáért – írta meg a beol.hu.

Megújul a Wenckheim-kastély: folyik a tanácskozás

Megújul a Wenckheim-kastély: folyik a tanácskozás

Latorcai Csaba ismertette a műemlékek felújításáért és értékmegőrző fenntartásáért végzett kormányzati intézkedéseket. A program részeként megújul az országban 20 kastély és 19 vár. A kormány erre a célra 55 milliárd forintot különített el.

Azt szeretnék elérni, hogy önfenntartó, funkcióval bíró épületekké váljanak a programban résztvevő műemlékek.

2017-ben társasági adókedvezményt is létrehoztak azért, hogy ezeket értékmegőrző módon felújítsák.

A népi műemlék-felújítás keretében 40 népi építészeti emléket újítanak meg. 2018-ban ennek keretösszegét megemelték, mégpedig 300 millióról 1,5 milliárd forintra – adta hírül a beol.hu.

Világörökségi címre pályázhat a Rómer Flóris terv keretében a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok is, mely Békés megye egyik büszkesége.

Az elnyert összegből a szabadkígyósi kastély teljes teteje, homlokzata megújulna, s utólag szigetelnék is. Teljes körű közműfejlesztést, valamint gépészeti munkákat végeznének rajta. A földszinten kiállítóterek, vetítőtermek, kávézó és ajándékbolt is létesül majd a tervek szerint – írta meg a beol.hu.

A munkálatok keretében a tornyot is felújítanák, a félemelet és a pince egy része megújulna, de a falburkolat és a történeti padló megmarad, a falfestéseket pedig rekonstruálják. Tematikus játszótér létesülne a kastélyparkban, valamint babaház. A szökőkutat fény- és hangjátékokkal kiegészítve rekonstruálnák - tudatta a beol.hu.

Fotó: Lehoczky Péter

B.A.