Békés megye vezető hírek

Felújítanák a vésztői festőzseni házát

Felújítanák a vésztői festőzseni házát

Hamarosan megújulhat egy emblematikus épület a Békés megyei településen – a vésztői születésű festőgéniusz, Metykó Gyula szülőháza múzeumként működne tovább.

Metykó Gyula, a zseniális festő házát újítanák fel Vésztőn. A művész a Békés megyei település szülötte, s több mint 300 művét Vésztőre hagyta. Olyan mesterek tanították, mint Csók István, Glatz Oszkár és Révész Imre, Kohán György Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas művésszel együtt tanult és barátságot is kötött.

Az egykori ÁFÉSZ-irodaként üzemelt épületet most megszépítenék és korszerűsítenék, majd múzeumként működne – írta meg a beol.hu.

Magyari Barna, a könyvtár munkatársa Metykó Gyula házánál

Magyari Barna, a könyvtár munkatársa Metykó Gyula házánál

Metykó Gyula a leggyakrabban az alföldi tájat festette, Békés megye és Sárrét ihlette meg. A széles ecsetkezeléssel dolgozott, sötétebb tónusokat használt. Lefestette a kor jelentős embereit, de a vésztői nagy árvíz és a mindennapok is kedvelt témái voltak. Amerikába és Ázsiába is eljutott.

Munkáit előbb láthatták az emberek New Yorkban és Párizsban, mint Vésztőn, ahol csupán 40 éve mutatták be azokat a városháza dísztermében. A jelenlegi kiállítóhely és képtár épületében 1986-ban nyitottak állandó tárlatot képeiből – írta meg a beol.hu.

A korábbi ÁFÉSZ-iroda Vésztő egyik legszebb épülete, melynek településképi szempontból is jelentősége van. Karakas Anikó polgármester és Kis Bettina, a városfejlesztési csoport vezetője beszámolt arról, hogy az önkormányzat a Vidékfejlesztési Program keretében nyert 40 millió forintot arra, hogy felújíttassa Metykó szülőházát, de Vésztő saját forrást is nyújt hozzá.

A korszerűsítés során az épületet felújítják kívülről, nyílászárókat cserélnek, s némileg modernizálják a fűtést is. Ha mindez elkészül, a művész festményei átkerülnek a szülőházából kialakított múzeumba – írta meg a beol.hu.

L.A.