Békés megye vezető hírek

Fejlesztik a békéscsabai felsőoktatást

Jelentős összeget, 3,5 milliárd forintot szánnak a békéscsabai felsőoktatás fejlesztésére – a képviselő-testület igent mondott az új képzésekre és a főiskola korszerűsítésére.

Figyelemreméltó összeget költenek a közeljövőben Békés megye székhelyének felsőoktatására. Új képzések indulnának a főiskolán és az épületek, valamint a környezete is korszerűbbé válna - tudatta a beol.hu.

A főiskolának mára a gödöllői Szent István Egyetem helyett a szegedi Gál Ferenc Főiskola a fenntartója, ám Szarvas Péter polgármester kifejtette: mindez nem elég a fejlesztésekhez.

Azt kérték, hogy vegyék be a Modern Városok Program Békéscsabára vonatkozó részébe a felsőoktatás fejlesztését is.

A koncepció elfogadása miatt rendkívüli ülést hívtak össze a csabai önkormányzatnál – adta hírül a beol.hu.

Két hitelt váltott meg eddig 1,5 milliárd forint értékben a magyar állam, ugyanis a nagyelőadó és a könyvtár esetében hitelt kellett felvenni – a hostel és a kollégium ügyében még folynak a tárgyalások.

A városatya szerint mindenképp szükség van az infrastruktúra fejlesztésére, s új képzéseket is indítaniuk kell.

Terveikben szerepel az informatikai, valamint a nyomdaipari mérnökképzés. Ha minden igaz, 2019-től ezekre már lehet járni Békéscsabán.

Szeretnék, ha 400-ról 700-ra nőne a csabai főiskolai hallgatók száma – tudatta a beol.hu.

Szarvas Péter elmondta azt is: nem tartották megfelelőnek a közösségi főiskola ötletét, mivel az lényeges tehert jelentett volna az önkormányzatnak.

Azt találják rendben levőnek, hogy a békéscsabai campus-t a Gál Ferenc Főiskola vette át mint fenntartó, mivel a Szent István Egyetem nem vette komolyan azt.

A Modern Városok Programmal most kapott egy mentőövet a békéscsabai felsőoktatás – írta meg a beol.hu.

A közgyűlés ellenszavazat nélkül döntött úgy, hogy a fejlesztés tervét megismerve vállalják a projekt megvalósítását.

B.A.