Békés megye vezető hírek

Elkezdik felújítani a Kakas-házat Békéscsabán

Elkezdik felújítani a Kakas-házat Békéscsabán

Nagyméretű, éles vakolatdarabok potyogtak a Kakas nevű társasházról Békéscsabán másfél éve, a munkálatokat azonban csak most kezdik meg – a plusz kiadások ellenére a lakóközösség a ház felújításáról döntött.

Romlott az Andrássy út 75. alatt álló, Kakas elnevezésű társasház állaga az elmúlt években: másfél esztendeje akkora éles darabok hullottak le az épületről, hogy óvintézkedéseket kellett tenni.

Az épület rendbehozásának munkálatai most indulnak, ám kiderült, a balesetveszély elhárítása és az épület állag-megóvása plusz pénzbe kerülne. A Békéscsabai Lakásszövetkezet beszámolója szerint a lakók úgy döntöttek, felújítják a házat – tudatta a beol.hu.

Felújítják a Kakas társasházat Békéscsabán

Felújítják a Kakas társasházat Békéscsabán

A Békéscsabai Lakásszövetkezetnél azt az információt adták: a közösség határozatában 2020-ban döntött arról, hogy elkezdődjenek a munkák a több mint 45 esztendős házon. Nem a közös képviselő irányította a folyamatot, hanem egy háromtagú bizottság, s erről a lakókat tájékoztatták is.

Három helyről vonnak be pénzt a munkákra: az épületnek van önereje, de a lejáró lakás-takarékpénztári szerződés miatt hitelt is fel tudnak venni. A harmadik forrás a pót befizetés a lakóktól: minden lakás plusz 25 ezer forintot fizethet majd 5 hónapon át, hogy a munkálatokat elvégezhessék – decembertől áprilisig.

A kivitelező vállalta, hogy a munkálatokért járó pénzt megelőlegezi, így a beruházás elindult.

Mire ugyanis a takarékpénztári szerződésből és hitelből származó összeg, valamint a lakásonként 125 ezer forint összejönne, igen hosszú idő telne el. Az épület vasútállomás felőli oldalát felállványozták és a járdát is lezárták már ezen a részen – adta hírül a beol.hu.

Fotó: Imre György

B.A.