Békés megye vezető hírek

Elindult a kőrösladányi duzzasztó felújítása

Elindult a kőrösladányi duzzasztó felújítása

Több mint 1,7 milliárd forintból valósul meg a kőrösladányi duzzasztó rekonstrukciója – helyreállítják az üzembiztonságát, s ezzel javulnak a fenntartható gazdálkodás feltételei is.

Megkezdődött május közepén a kőrösladányi duzzasztó felújítása. A 31 ezer hektárnyi hatásterülettel rendelkező létesítmény rekonstrukcióját 1,7 milliárd forintból oldják meg.

A hatáskörébe tartozik Körösladány, Vésztő, Körösújfalu, Szeghalom, Újiráz és Csökmő – adta hírül a beol.hu.

Bak Sándor, a Körösvidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta: ezeken a településeken az emberek többsége a mezőgazdaságból él, a duzzasztott vízkészletre szükség van a szántók, gyümölcsösök öntözése érdekében és a halastavak vízellátása is cél.

Felújítják a körösladányi duzzasztót

Felújítják a körösladányi duzzasztót

A szakember hozzátette, hogy sajnos a klímaváltozás előnytelen hatásai következtében az öntözésre és egyéb mezőgazdasági vízhasználatra  berendezett, illetve üzemeltetett területek mérete a jövőben növekedni fog. Nagyobb vízigényre lehet számítani – írta meg a beol.hu.

A duzzasztott víztérre az utóbbi időszakban több rekreációs szolgáltatás is kitelepült.

A létesítmény 1977 óta működik, de az elmúlt négy évtizedben igencsak elhasználódott. Ha nem történne rekonstrukció, már nem tudnák biztosítani a megfelelő üzemelést.

A duzzasztó feladata egyébként az, hogy a Tiszából a Körös völgyébe átvezetett vizet megossza az igényeknek megfelelően és ne legyen vízhiány, a víz eljuttatása pedig gazdaságosabb legyen a szükséges területekre – a létesítményre hárul 1,6-2,2 millió köbméter víz tározása, 378 hektárnyi öntözött terület, illetve 147 hektár halastó vízellátása – adta hírül a beol.hu.

B.A.