Békés megye vezető hírek

Egyedi képzést indít az orosházi üvegipar

Egyedi képzést indít az orosházi üvegipar

Együttműködési megállapodást írt alá a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Technikum, Szakképző Iskola  és az O-I Hungary Kft, melynek értelmében vállalják üvegipari dolgozók képzését.

A piac igényei és a speciális szakmai kihívások indokolták a lépést, amelyet a közelmúltban megtett a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Technikum, Szakképző Iskola , illetve az O-I Hungary Kft. Megállapodást kötöttek arról, hogy üvegipari dolgozókat tanítanak ki – írta meg a beol.hu.

A felnőttképzés terén komoly előrelépésnek számít az egyezség, melyet Orosházán a Kossuth iskolai ünnepségen vitattak meg.

A városban 60 éve gyártanak üvegeket. Azonban a minőséghez olyan emberekre van szükség, akik értenek a szakmához. Manapság a cégek súlyos munkaerőhiánnyal küszködnek – a két intézmény erre a piaci keresletre reagálva döntött az együttműködés mellett. Mint Kovács Zsuzsanna, a szakképzési centrum főigazgatója fogalmazott, a centrum partnerként segíti azokat, akiktől megkeresést kap – tudatta a beol.hu.


Megállapodás segítené ezentúl az üvegipari dolgozók képzését

Megállapodás segítené ezentúl az üvegipari dolgozók képzését

Az orosházi eseményén Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár is jelen volt. Kiemelte, hogy a folytatásban és a megújulásban kulcsfontosságú a rugalmasság. A változó világ kiszolgálásához újszerű gondolkodás is szükséges. Mivel a vállalkozások gyors és minőségi munkaerőt szeretnének, az iskolának fontos egyéni és csoportos képzéseket is kidolgozni – mondta Pölöskei Gáborné, aki hozzátette: az orosháziak megoldották ezt a felnőttképzésben, s ez példaértékű – írta meg a beol.hu.

Dr. Takács Árpád kormánymegbízott hangsúlyozta: egyszerre kell kezelniük a szakemberhiányt és a regisztrált álláskeresők gondját. Tervszerűség nélkül csak látszatmegoldások lehetnek.

Mint mondta, szükség van a párbeszédre, éppen ezért a kormányhivatal már korábban kötött szakmai szövetséget szakképzési centrumokkal, kamarákkal, a vállalatoknak kérdőívet küldtek ki, hogyan képzelik el a szakképzés jövőjét és szakképzési munkacsoportokat is alkottak. A szakképzési centrumok célja megoldást találni a valódi élet valós problémáira – adta hírül a beol.hu.

Nagy öröm, hogy egy hiányszakma képzésére példás összefogással megoldást leltek Orosházán – mondta Dávid Zoltán polgármester.

Fotó: Imre György

B.A.