Békés megye vezető hírek

Döghússal üzletelt egy kötegyáni házaspár

Döghússal üzletelt egy kötegyáni házaspár

Többször vásároltak elpusztult szarvasmarhát, s annak húsát dolgozta fel egy Kötegyánban élő pár. Noha a lépfene emberről emberre nem terjed, mégis sokan aggódnak a betegség miatt, mely miatt többeket kezelnek két településen.

Kötegyánban és Sarkadon egyaránt kezelnek több embert lépfene miatt. Kiderült, hogy egy kötegyáni házaspár rendszeresen vett meg dögöket, s ezek húsát feldolgozva mindenfelé értékesítette.

A helyszíni vizsgálat már megtörtént, a mintavételezés is lezajlott. A laborvizsgálat eredménye szerint a hús fertőzött a lépfene baktériummal, de járványról nem beszélhetünk – adta hírül a beol.hu.

A kötegyániak közül többen hallottak ezt-azt az elhíresült párról. Úgy tudják, ha egy szarvasmarha elpusztult, a gazda nem adta le a sarkadi dögtelepen – ez körülbelül 60 ezer forintba került volna -, hanem az érintett családnak továbbította.

Döhgúst dolgozott fel egy kötegyáni házaspár - többen ettek belőle

Döhgúst dolgozott fel egy kötegyáni házaspár - többen ettek belőle

A páros feldolgozta a dögöt és számos falubeli ezt ette. A helyiek azt is tudni vélik, hogy a kötegyáni házaspár rendszeresen összeszedett más elhullott jószágokat is, melyeket értékesítés céljából feldolgozott – írta meg a beol.hu.

A helyiek arról is beszéltek, hogy a település szélén levő tanyánál és a család házánál is jelentős mértékű lépfene-fertőzöttséget mutattak ki a hatóságok, s 240 kiló húst lefoglaltak, nemcsak szarvasmarhát, sertéshúst is.

A kötegyáni lakosok félnek a lépfenétől – nem biztosak benne, hogy – bár ők a húst hőkezelték – nem tudták teljesen elpusztítani a baktériumot. A helyiek úgy tudják, Sarkadon és Kötegyánban többeket kezelnek már lépfene gyanúja miatt.

A betegség emberről emberre nem terjed. A kötegyáni házaspár a gyulai kórházba került, ők a feldolgozás során fertőződtek meg a kötegyániak szerint – mindenesetre, amikor a Békés Megyei Kormányhivatal értesült a lépfene kimutatásáról, elrendelte a járványügyi nyomozást. Így jutottak el addig, hogy kiderítették, elhullott szarvasmarhát dolgozott fel a páros – írta meg a beol.hu.

B.A.