Békés megye vezető hírek

Csökkentik a vaddisznóállományt - a sertéseket védik

Csökkentik a vaddisznóállományt - a sertéseket védik

Magas kockázati besorolást kaptak a Békés megyei települések az afrikai sertéspestis (ASP) szempontjából. A megye több részén emelték a kilövésre ítélt vaddisznók számát.

Békés megye a magas kockázati besorolású területek közé tartozik az afrikai sertéspestit (ASP) tekintetében. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közlése szerint a betegség terjedését illetően igencsak veszélyes az emberek felelőtlensége. A kilövendő vaddisznók számát pedig megnövelték – írta meg a beol.hu.

A Nébih tájékoztatása szerint a megyére is vonatkozik az ASP felszámolásának mentesítési terve.

Ez az adott területre nézve utasításokat tartalmaz, a kockázati besorolásnak megfelelően. Az utasítások magukba foglalják azokat is, amelyeket eddig bevezettek a járvány felszámolásáért – adta hírül a beol.hu.


A végrehajtás kötelező az érintettek számára, akik közé az állatorvosok, sertéstartók és vadászok tartoznak.

A legfontosabb cél a házisertés-állomány megvédése. Ahhoz, hogy meggátolják a az afrikai sertéspestis továbbterjedését, Békés megyében is csökkenteni kell a vaddisznóállomány sűrűségét. Négyzetkilométerenként legfeljebb maximum 0,5 lehet a vaddisznók száma. Ha ugyanis az állatok kevesebben vannak, az a vírus terjedésének nem kedvez – tudatta a beol.hu.

Békés megyében a vadászati tervben szereplő, kilövendő vaddisznók számának növelését rendelték el az arra jogosultaknak, ami a kocáknál plusz 30, míg az 1 év alatti vaddisznók esetében 25 százalékot jelent.

A betegség csak a vaddisznóknál van jelen, a házisertéseknél nem, vagyis a sertések szállíthatók Békés megyéből. A megye magas kockázatú területeiről ugyanakkor nem szállíthatók az állatok az országhatáron túlra, csak ha egyéb előírásoknak és feltételeknek is megfelelnek – részt vesznek kötelező vizsgálatokon, vérvételen, s a telepen tartás legalább 30 napos – tudatta a beol.hu.

Mivel az ember is nagy veszélyforrás, a Nébih a járványügyi intézkedéseken túl nagy hangsúlyt fektet az érintettek tájékoztatására, felvilágosítására, s fertőtlenítőszereket is biztosít a gazdáknak ingyen.

B.A.