Békés megye vezető hírek

Békésben is drágul a sertés – felvásárolják

Békésben is drágul a sertés – felvásárolják

Jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban a sertéshús ára Békés megyében is. Volt példa arra, hogy a kolbászt tölteni szándékozóknak nem jutott megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag. Miért akadozott az ellátás?

Békéscsabán, mely a kolbász fővárosának számít, az utóbbi időben kevésbé sikerült megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyaghoz jutniuk a tölteni vágyóknak – az ellátás ugyanis akadozott. A kereskedők kivitelre vásárolták fel a nemes húsokat – írta meg a beol.hu.

A hazai alapanyag biztosítását nem egyszerű megoldani, de eddig sikerrel jártak, el tudják látni a vásárlókat magyar áruból – mondta el a lapnak Mracskó Mihály, a békéscsabai Mezőker Húsáruház hentesmestere.

Az áremelést egyik magyar húsbolt sem úszta meg, aki kínál sertést. Esetleg az árrést csökkentették, a vásárlók miatt. Mracskóéknál például 100-200 forinttal nőtt a kolbászhús kilónkénti ára – tudatta a beol.hu.


A kolbásznak való húst többféleképpen vásárolják az emberek, van, aki kész darált húst visz, más a hozzávalókat, majd pedig otthon összedolgozza – emelte ki Ottlakán György gyulai hentes.

Békés megyében mindenesetre érezni lehet az afrikai sertéspestis következményeit – különösen azt, hogy Kínában is terjedt, mivel ez az ország az Európai Unió államaiból szerzi meg szükségletei nagy részét. A kínai felvásárlás azonban kihat a magyar sertéshús mennyiségére és árára – írta meg a beol.hu.

Egyes kistermelőknek jobban megéri egészben eladni a hízót, mint feldolgozni.

Emelkedett a malac ára is. Knyihár Miháy békéscsabai kistermelő elmondta: hizlalják a kolbásznak való sertéseket, de a malacok egy részét nekik is meg kell venniük. A malacár kilónként 1000 forint fölé ment, vagyis a kereslet nagy, s ez növeli az árakat – tudatta a beol.hu.

Szerencsére a vásárlók ragaszkodnak a minőséghez. Érdemes tudni, hogy a hús mellett a kuláré és a fűszerpaprika is többe kerül, amely ugyancsak meglátszik a csabai vastagkolbász árában.

B.A.