Békés megye vezető hírek

Békés - Az ár nő, a sertések száma marad

Békés - Az ár nő, a sertések száma marad

Noha eddig nem tapasztalt áremelkedés jellemző a sertéságazatban, nem növelik az állattartók Békés megyében a malacok számát. Elmondásuk szerint ennek megvan az oka.

Annak ellenére, hogy már 2019-ben is csökkent a jószág létszáma Békés megyében, nem emelik az állatok számát a gazdák. A Központi Statisztikai Hivatal szerint decemberben már csupán 2,6 millió sertést tartottak számon, ami 8,3 százalékkal kevesebb az egy esztendővel korábbinál. Leginkább az anyakoca-állomány mérséklődött – írta meg a beol.hu.

Az áremelkedés ellenben nem csökken a sertéságazatban – különösen, hogy a sertéspestis-járvány miatt az egész világon nőttek az átvételi összegek. A vágósertés 2019-ben 22 százalékkal került többe, s idén is folytatódik a tendencia.

Február végén elérte az 530 forint per kilót az élőállat termelői ára, míg tavaly ez csak 348 forint volt – áll a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ jelentésében.

A gazdáknak ugyanakkor megvan az okuk arra, hogy ne vegyenek több jószágot. Az említett felvásárlási ár ugyanis sokaknál csupán arra elég, hogy a veszteségeket ellentételezzék és törlesszék a banki hiteleket, így fejlesztésekre és modernizálásra már nem jut – írta a beol.hu.

A helyzet ma a gazdaságban kiszámíthatatlan, s azt sem lehet tudni, hogyan alakul a piac és a piacvédelem.

Nőtt az előállítás önköltsége. Békés megyében nem egy telep becsukott.

A sertéságazatban másfél év az „átfutási idő”, s kiszámíthatóságra már hosszú ideje hiába várnak. A friss sertéshúst árusító üzletekben minimalizálják az árrést a vásárlók miatt – sokan inkább vesznek csirkét, mert olcsóbb – tudatta a beol.hu.

B.A.