Békés megye vezető hírek

Az évtized kiállítását tekinthetjük meg Békéscsabán

Az évtized kiállítását tekinthetjük meg Békéscsabán

A Békés megyei székhelyen nyílt tárlat Andy Warhol képeiből és a hozzá kötődő tárgyakból a Munkácsy Mihály Múzeumban.

Andy Wahol a pop-art egyik leginkább meghatározó alakjaként vonult be a művészettörténelembe. Alkotásaiból és a hozzá kötődő tárgyakból most Békéscsabán tekinthetünk meg kiállítást.

A Munkácsy Mihály Múzeum a szlovákiai Mezőlaborccal működött közre a tárlat létrehozásában. A megnyitón Ando György múzeumigazgató köszöntötte a jelenlevőket, de beszédet mondott Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára is – írta meg a beol.hu.

Andy Warhol némileg magyar, kicsit ruszin-szlovák családfával büszkélkedhet, „tengeren túli öntőtégely ötvöződik a családja életében” – ahogyan az államtitkár fogalmazott.

Andy Pittsburghben született, majd egy barátja unszolására készítette el a hírnevet szerzett dollárbankókat – a Campbell-féle leveskonzerveket megjelenítő festményeit, nem sokkal később pedig a fotók módosításával Marilyn Monroe jól ismert portréit. Ez is hozzásegítette a világhírnévhez – adta hírül a beol.hu.

 

A szitázás technikáját ő újította meg és értelmezte át. Ettől még nem lesz valaki sikeres, ő azonban jókor volt jó helyen, ahogy mondani szokás, s saját fegyverét használta a világgal szemben – „kommersz optikával” tudta és merte nézni a dolgokat és eseményeket.

Andy Warhol közvetítette azt a felismerést, hogy a fogyasztói társadalomból minden a fogyasztás szolgálatában áll. Emellett az alkotó feltalálta magában a különöst – kívül és belül – idézte a beol.hu.

Az 1987-ben elhunyt művész kiállítása 2019. május 26-áig tekinthető meg Békéscsabán.

Fotó: Lehoczky Péter

B.A.