Békés megye vezető hírek

A MÖOSZ (Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége) alapító tagja Európai Középszintű Hatóságok- Önkormányzatok Konföderációjának

Július 15-én, 12 órakor a franciaországi Avignon város melletti Villeneuve les Avignon község híres kastélyában 13 európai középszintű önkormányzat országos szövetség az alapító charta aláírásával létrehozta az Európai Középszintű Hatóságok- Önkormányzatok Konföderációját (CEPLI - ECILA).

Előzmény: MÖOSZ - francia, lengyel kapcsolat

2008. július 1-jén - Franciaország európai uniós elnökségének első munkanapján - dr. Ódor Ferenc, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) elnöke Párizsban együttműködési megállapodást kötött a Francia Megyék Gyűlésével (ADF).

Dr. Ódor Ferenc, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségéne (MÖOSZ) elnöke elmondta: Magyarország mind a tizenkilenc megyei önkormányzatának élő együttműködése van Franciaország megyei, vagy regionális önkormányzataival. Ennek jegyében dr. Ódor Ferenc a tizenkilenc megyei önkormányzatot tömörítő Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke és Claudy Leberton , a százkét francia megyét tömörítő országos érdekképviseleti szerv, a Francia Megyék Gyűlése elnöke július elsején, az Európai Unió francia elnökségének első napján, Párizsban írták alá a két szervezet közötti együttműködési megállapodást.

Dr. Ódor Ferenc leszögezte: az együttműködés a közvetlen uniós pályázatok jegyében született. Az országok partnerként jelennek meg, információkat cserélnek és nem pozíciók betöltésére „szövetkeztek". Igyekszenek Európa polgárait közelebb hozni egymáshoz, vagyis az unióhoz. Erre, az ír elutasítást követően, különösen nagy szükség van. Olyan, a mindennapi életet javító ügyekben akarnak közös döntéseket hozni, mint az ellátó rendszerek, vagy a biztonság kérdése.

A MÖOSZ elnöke arról is beszámolt, hogy a Francia Megyék Gyűlése a magyarországi egyezményen túl együttműködési megállapodást kötött a Lengyel Megyék Szövetségével is, amely lehetővé tette egy közös nyilatkozat megfogalmazását. A nyilatkozat alapgondolata megegyezik a francia EU-elnökség egyik prioritásával: Európa polgárait közelebb hozni az unióhoz - mutatott rá az elnök.

MÖOSZ - európai uniós kapcsolat

MÖOSZ (Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége) alapító tagja Európai Középszintű Hatóságok- Önkormányzatok Konföderációjának

A párizsi megbeszélések során megállapodás született arra vonatkozóan, hogy a MÖOSZ, az ADF-vel együtt alapító tagja lesz az Európai Középszintű Hatóságok- Önkormányzatok Konföderációnak.


szucsl_988_20080716210134_395.jpg

 

Magyarország, illetve a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) részéről Szűcs Lajos, a MÖOSZ társelnöke látta el kézjegyével az alapító chartát

Az alapító chartát aláírták a Németország, Flandria (Belgium), Vallónia (Belgium), Bulgária, Spanyolország, Franciaország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Lengyelország, Románia középszintű önkormányzatok országos szövetségek képviselői továbbá a Latin Ív Szövetség és a Partenalia képviselői. Csatlakozó tagként már jelentkezett Írország, az Egyesült Királyság, Szlovákia, Lettország, Portugália hasonló országos szövetségei.
E szervezet megalakulásának jelentőségét bizonyítja, hogy az alapító charta aláírásánál személyesen jelen voltak Danuta Hübner asszony, az Európai Bizottság regionális politikákért felelős biztosa, Luc Van den Brande úr, az Európai Unió Régiók Bizottsága (CoR) elnöke, Cagnolatti asszony, az Európa Tanács Helyi- és Regionális Hatóságok Kongresszus (CLRAE) főtitkára.

Magyarország, illetve a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) részéről Szűcs Lajos, a MÖOSZ társelnöke látta el kézjegyével az alapító chartát. A MÖOSZ delegáció tagjai voltak Szűcs Lajos, a MÖOSZ társelnöke, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Perényi János, a MÖOSZ külügyi tanácsadója, Varga Ferenc, a MÖOSZ Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Uniós Munkabizottság elnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat külügyi referense és Bánáti Zsuzsanna, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat alelnöki titkára - tolmács.


 


moosz_1_41_20080716210134_103.jpg

A MÖOSZ delegáció tagjai

 

A MÖOSZ kibővítette nemzetközi mozgásterét

A Európai Középszintű Hatóságok- Önkormányzatok Konföderációjának soron következő ülése Spanyolországban lesz novemberben, 2009-re terveznek egy magyarországi találkozót, ahol várhatóan csatlakozni fog Portugália és Szlovákia is.

 

Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ)

Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ)

 

Villeneuve les Avignon, 2008. július 15.

 

Szólj hozzá a fórumon!

MÖOSZ Online - Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége