Békés megye vezető hírek

A Magyar Falu Programmal gátolnák az elvándorlást

A Magyar Falu Programmal gátolnák az elvándorlást

Kétnapos konferencia keretében egyeztettek a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének tagjai – a rendezvényen szóba került a Magyar Falu program is, mely megoldást keres a kevés lakosú települések gondjaira.

Regionális fórumot tartott Szarvason a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ). Ennek keretében egyeztettek a tagok a Magyar Falu Programról, melynek lényege, hogy a kislétszámú települések gondjaira megoldást találjanak.

A falvak ugyanis vészesen fogynak – jelenleg hazánk 3155 települést számol, ám ezek közül 5 ezernél is kevesebb ember él 2887-ben, az utóbbiakban a lakosság harmada lakik – írta meg a beol.hu.A TÖOSZ elnöke elmondta, az elnéptelenedés mértéke és a gazdasági potenciál összefügg egymással. Példaként említette a Top 500-ba tartozó magyar vállalkozást, melyek közül csupán egy van Somogy megyéből, de Tolna és Zala megye is hasonló helyzetben van, Nógrád pedig különösen, hiszen egy ilyen céget sem számlálhat – adta hírül a beol.hu.

A szakember kiemelte, hogy a vándorlás iránya és miértje is egyértelmű, s magyarázattal szolgál arra, hogy a 2887 településen miért nem tarthatták helyben a fiatalokat. Ezen igyekezne segíteni a Magyar Falu Program.

Beleznay Tamás, a Miniszterelnökség Modern Városok és Falvak Fejlesztésének Koordinációjáért Felelős Helyettes Államtitkárság főosztályvezető-helyettese kiemelte, hogy a Magyar Falu Programot 2018. október 10-én első olvasatra elfogadta a kormány. Kidolgozásáért nagyon sokat tett a TÖOSZ – a program pályázati kiírása azonban 2019-ben lesz – adta hírül a beol.hu.

Fotó: Kiss Zoltán

B.A.