Békés megye vezető hírek

A korábbi három helyett tizenhét kamera figyeli Sarkadot

A korábbi három helyett tizenhét kamera figyeli Sarkadot

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre fontosabb közbiztonság növelő tényezőkké válnak a térfigyelő kamerák, melyek már többször bizonyítottak Sarkadon is.

Ennek mentén az önkormányzat minden lehetőséget megragad a sarkadi térfigyelő rendszer bővítésére, ezzel is növelve a lakosság biztonságérzetét, segítve a bűnüldöző szervek munkáját, növelve a közbiztonságot.

Városunkban, a rendőrségre bekötve már évek óta működik három kamera, amit a „Komplex fejlesztés a szociális célú városrehabilitáció jegyében Sarkadon” című projektnek köszönhetően újabb négy kamerával bővítettünk az elmúlt esztendő végén. Tehát napjainkban már Sarkad hét pontján működnek a térfigyelő kamerák.

Ez a hét kamerából álló rendszer bővül újabb tíz megfigyelési ponttal egy sikeres pályázatnak köszönhetően. Szándékosan használjuk a megfigyelési pont elnevezést, mivel lesz olyan pont is, ahol nem egy, hanem akár több kamera is felszerelésre kerül.

Az újabb kamerák egy Belügyminisztérium által kiírt pályázatnak köszönhetően jutnak el Sarkadra, mely pályázat már az elmúlt év tavaszán beadásra került, ám akkor azt nem támogatták. Viszont az új városvezetés érdekérvényesítő képességének köszönhetően a következő pályázati körben a Belügyminisztérium már támogatta a sarkadi projektet, s ennek köszönhetően 2014. december 19-én aláírásra kerülhetett Budapesten a támogatási szerződés.

A Belügyminisztérium támogatásának köszönhetően, 2015 tavaszán a város újabb tíz pontján kerülnek kamerák kiépítésre (a Gólya utca – Kapocs utca kereszteződésében, a Hajdú utca – Új utca kereszteződésében, a Magyar utca – Holló utca kereszteződésében, a Sarkadkeresztúri út – Munkácsy utca kereszteződésében, a Széles utca – Sarkadkeresztúri út kereszteződésében, a Nagy Imre úton, azaz a városi autóbusz állomáson, a Jókai utca – Vasút utca kereszteződésében, a Szalontai út – Bánát utca kereszteződésében, a József Attila utca – Hársfa utca kereszteződésében és az újteleki városrészen, a Kálvin téren). A projekt megvalósítására 16.633.284 Ft támogatást nyert Sarkad Város Önkormányzata, amit 3.048.000 Ft önerővel kellett kiegészítsen, illetve már decemberben kiírásra került a kamerarendszer és a rendszer központjának beszerzését biztosító közbeszerzési eljárás is.

Az új, tíz megfigyelési pontos rendszer sajátossága, hogy a rendszer központja nem a rendőrségen, hanem a Sarkadi Polgármesteri Hivatal épületében lesz, azonban ezt nem a pályázó önkormányzat kérte, hanem ezt a feltételt a pályázatot kiíró Belügyminisztérium írta elő. Természetesen a bűnüldöző szervek számára bármikor rendelkezésre fognak állni ennek a rendszernek is a felvételei az eredményes bűnüldözéshez.

A választási ígéretek egyik pontját teljesítő fejlesztés kiépítését követően, az elmúlt év őszén még csak három működő kamerát kiteljesítő, összességében már tizenhét ponton működő térfigyelő rendszernek köszönhetően tovább nőhet a közbiztonság Sarkadon, jobban vissza lehet szorítani a jogsértések és a bűncselekmények számát, továbbá jelentősen segíthetjük a vagyonmegóvást és a rendőrség munkáját is. Természetesen továbbra is prioritást élvez a hasonló pályázati lehetőségek kihasználása, és a térfigyelő rendszer újabb és újabb megfigyelő pontokkal történő bővítése.

 

Csepreghy Mátyás

városmenedzser