Békés megye vezető hírek

A kereskedelem és a fesztiválok feladatai a Hungarikumok népszerűsítésében - interjú Bora Imrével

A kereskedelem és a fesztiválok feladatai a Hungarikumok népszerűsítésében - interjú Bora Imrével
Bora Imrét, Bora Kft. ügyvezetőjét és egyben a Magyar Nemzeti Pálinka Szövetség elnökét az első Hungarikum Konferencián tartott előadásával kapcsolatban kérdeztük.
- Az első Hungarikum Konferencián Ön is előadást tartott. Mi volt a témája?
- Az előadásom címe  "A kereskedelem és a fesztiválok feladatai a Hungarikumok népszerűsítésében" volt. Akár a vendéglátásban, akár a kereskedelemben kiemelkedő helyen kellene szerepelnie ezeknek a magyar értékeknek. Nyilvánvalóan a nemzeti öntudatot erősítené, ha a fogyasztó egy üzletben a legfrekventáltabb helyeken  találná meg ezeket a termékeket. Ezért is javasoltam azt, hogy a szeszesitalok polcain a pálinkáknak a legkiemelkedőbb helyeket kellene biztosítani.


Interjú a Hungarikum Konferenca előadóival

A vendéglátó egységekben az étel- és itallapokon fel kellene tüntetni a Hungarikumok kínálatát, a fesztiválokon pedig meg kellene jeleníteni egy olyan megkülönböztető jelzést, amiből a látogató tudná, hogy a fesztivál elkötelezett a Hungarikumok iránt és ezeket a termékeket minél nagyobb arányban jeleníti meg a rendezvény ideje alatt. Javasoltam, hogy egyfajta Védnöki táblát tegyünk ki azokra a vendéglátó egységekre, amelyek  kiemelten foglalkoznak a Hungarikumokkal. Egy meghatározott feltételrendszer betartása mellett  kellene ezt megoldani.

Bora Imre,

Bora Imre, Bora Kft. ügyvezetője is tartott előadást a Hungarikum Konferencián

- Kormánytól milyen segítségre számítanak?
- A termelőknek fontos lenne minél hamarabb egy olyan könnyített pályázati lehetőség, ami segíti őket a termelési költségek csökkentésében. Kormányzati segítség nélkül ez elengedhetetlen. Akár az országos, akár a külföldi sajtóban való megjelenésekben, mádiakampányokban, külföldi kiállításokon való népszerűsítése ezeknek a termékeknek nagyon fontos. A Hungarikumonál, italok közül kiemelten a pálinkánál nagyon fontos lenne a külföldi ismertség megteremtése és támogatása.


Hungarikum

Hungarikum konferencia Békéscsabán


- Az Ön által tett javaslatokból a gyakorlatban használja már valamelyiket a saját vendéglátó egységeiben, rendezvényein?
- Mi már évek óta folyamatosan ennek a szellemében végezzük a munkánkat. A Bora Kft. üzleteiben többek között egy Magyar sarok néven, kiemelten vannak megjelenítve a magyar pálinkák és a magyar borok, külföldi borok pedig nem is találhatóak az üzletben.  Mi próbáljuk ezt a hozzáállást a viszonteladó partnereinkre is sulykolni, hogy ezeket a termékeket vásárolja és értékesítse. Természetesen a Panoráma Hotel, Étterem és Snack Bárban is szerepel az étlapon a mangalica, a szürkemarha ételek, valamint azok a kiemelt pálinkák, akik a szakmában legfőképpen számítanak. Tény, hogy sok munka kell mindehhez, és egy kis nemzeti öntudat.


MCOnet-Kovács Tünde