Békés megye vezető hírek

A Hungrikum Konferencia elérte célját - interjú Prohászka Béla mesterszakáccsal

A Hungrikum Konferencia elérte célját - interjú Prohászka Béla mesterszakáccsal
Az első Hungarikum Konferencia a Békés Megyei Önkormányzat támogatásával és Prohászka Béla Venesz-díjas olimpiai mesterszakács ajánlásával valósult meg. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökét, Prohászka Bélát a rendezvény után kérdeztük meg.

- A Hungarikumok mellett az értékek is nagy szerepet kaptak a békés megyei Hungarikum Konferencián. Ön hogyan vélekedik ezzel kapcsolatban?
- Tudni kell, hogy Békés megyének jelenleg három Hungarikuma van: a gyulai kolbász, a csabai kolbász és a békési pálinka, de emellett nagyon fontosak az értékek is! Az érték alatt személyi, emberi értéket is értek, kiemelve példaként a Békés Megyei Culinary Team-et. A legfontosabb értékek között említeném a mézet, a száraztésztát, az aszalmányokat, befőtteket, bonbonokat, és mindent, ami a kézművességgel összekapcsolódik.


Videóinterjú a Hungarikum konferencia résztvevőivel

- Hogyan kellene Ön szerint ezeket az értékeket méltó módon megőriznünk?
- Véleményen szerint lehetőséget kellene adni nekik, hogy bekerüljenek a magyar élelmiszer üzletláncokba és a multikba, mert ez az út vezet oda, hogy egyszer Hungarikumok lehessenek. A vendéglátásban dolgozóknak nagy felelőssége van ebben, hogy a helyi alapanyagokat használják, a lakosságnak pedig az a feladata, hogy ha még egy picit drágább is, de a magyar termékeket keressék és válasszák. Az államtól azt várjuk, hogy ezek a termékek megfelelő kommunikációt kapjanak, vagy ha kell, esetleg adókedvezményt is. Vegyék figyelembe, hogy ezeknek az előállítói családokat látnak el. Fontos továbbá, hogy a közétkeztetésben ezeket az értékeket használják fel, és hogy ezek a termékek egyfajta védjeggyel legyenek ellátva.  Szeretnénk továbbá, ha az ételek is lehetnének Hungarikumok. Ilyen például a bográcsgulyás, a halászlé, vagy az édességek közül a dobostorta.

Prohászka Béla

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, Prohászka Béla a Hungarikum Konferencián

- A vendéglátósokat hogyan ösztönöznék erre?
- Minőségi díjjal jutalmaznánk az igyekezetüket. Véleményem szerint egyébként ez a folyamat munkahelyteremtő is, hiszen az illető felvásárolja ezeket a termékeket az őstermelőktől. Ezért szerintem kaphatnának valamilyen támogatást is, akár valamilyen adókedvezmény által.

- Ezek a konferencián a csárdákat is megemlítette, mint Hungarikum...
- Az az igazi Hungarikum csárda számomra, amely küllemében, belső dizájnjában, zenéjében egfelel a klasszikus csárdának.Étel- és italválasztéka pedig tükrözi az adott tájegységre jellemző alapanyagokat, mint például a szürkemarha, racka, mangalica vagy tanyasi szárnyasok. Itt szeretném kiemelni a békés megyei Kondorosi Csárdát, amely egy nagyon jó példa erre.

A gyulai kolbász is hungarikum

A gyulai kolbász is a három Békés megyei hungarikum közé tartozik- Mint az MNGSZ elnöke, hogyan értékelné az első Hungarikum Konferenciát?
- A konferencia véleményem szerint elérte célját. Az előadók felkészültek voltak és az előadások címének megfelelően tájékoztatták a résztvevőket. A meghívottak 3-3 percben bemutathatták vállalkozásukat, majd utána vizuálisan is megismerkedhettek a termékekkel a rendezvényre látogatók. Ez a konferencia hagyományteremtő szándékkal indult el, a célunk a jövőt illetően pedig az, hogy a globális tematika után az értékeknek külön-külön is konferenciát. Ilyen lesz többek között a méz, a száraztészta, vagy a sajt konferencia.

 Prohászka Béla, az MNGSZ elnöke

Bal szélen Prohászka Béla, az MNGSZ elnöke is az előadók sorában volt a konferencián

- Milyen rendszerességgel lennének ezek a rendezvények?
- Évente többet is szeretnénk. Úgy vélem, hogy ha ezekkel az értékekkel évente csak egyszer foglalkoznánk, akkor elveszhet a lelkesedés. Ezért negyedévente kell ezekkel a témákkal foglalkozni.


MConet-Kovács Tünde