Békés megye vezető hírek

A főjegyzői kollégiumi tanácskozáson sok követendő gyakorlati példát hallgattunk - interjú dr.Kovács Bélával

A főjegyzői kollégiumi tanácskozáson sok követendő gyakorlati példát hallgattunk - interjú dr.Kovács Bélával
A Megyék Főjegyzői Kollégiuma december 7-8-án Békés megyében tartotta ülését. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Győr-Moson-Sopron megye főjegyzőjét, dr.Kovács Bélát.
-  Mennyire voltak hasznosak Ön számára a feldolgozott témakörök?
- A főjegyzői kollégium ülésének tárgysorozata olyan fontos - és a megyei önkormányzatok működési gyakorlatában nagy jelentőséggel bíró - témákat jelölt meg, amelyek egységes jogalkalmazási és szervezet-irányítási kérdésekben adnak iránymutatást.

Kovács Béla

Győr-Moson-Sopron megye főjegyzője, dr.Kovács Béla (j) a házigazda megye főjegyzőjével, dr. Dávid Sándorral beszélget

Az Országos Választási Bizottság elnöke és az Országos Választási Iroda vezetője a 2010. évi országgyűlési és önkormányzati általános választások lebonyolítási tapasztalatairól, a gyakran előforduló jogesetek megoldási lehetőségeiről adott részletes tájékoztatást.A főjegyzői kar tagjai közül pedig többen a jogi szabályozás anomáliáira, a választási jogszabályok harmonizációjára és az egységes jogalkalmazási gyakorlat kialakításának szükségességére hívtuk fel az országos választási szervek vezetőinek figyelmét.A tanácskozáson megállapodás született arra vonatkozóan, hogy a kérdéskör részletes megvitatása érdekében a jövő év első felében ismételten találkoznak a főjegyzők a választások irányítását ellátó szakemberekkel.

 dr.Kovács Bélát.

Győr-Moson-Sopron megye főjegyzője, dr.Kovács Béla szerint is hasznos volt a tanácskozás

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke átfogó és szemléletes előadást tartott az önkormányzatok gazdálkodási rendszere ellenőrzésének megállapításairól, felvázolta a vizsgálati programok átalakításának tervezetét, amelyek a belső kontrollrendszerek fontosságának fenntartása mellett a gazdálkodás szabályozottsága, hatékonysága és eredményessége területein kívánják erősíteni a vizsgálati programokat és az eddigieknél még kiemeltebben kezelni az államháztartás és alrendszerei ellenőrzésének gyakorlatát. 


dr.Kovács Béla főjegyző

A főjegyzői kollégiumi tanácskozáson sok követendő gyakorlati példát hallgattak a jelen lévők

- Kapott-e olyan hasznos információkat, amelyeket jövőbeni munkája során Győr-Moson-Sopron megyében fel tud majd használni?
- Az önkormányzatok, de különösképpen a megyei önkormányzatok számára rendkívül fontos, hogy a hosszú éveken keresztül csökkenő állami támogatásokat követően a jövő évi működését miképpen tudja biztonságosabbá tenni „eladósodottságának” további növekedése nélkül. Ez a feladat jelentős szervezet-átalakítási, feladat- és intézmény-finanszírozási változtatást követel meg a megyei önkormányzatoktól is, melynek tervezési feladatai jelenleg zajlanak. A főjegyzői kollégiumi tanácskozáson hallottak rendkívül sok hasznos információt, követendő gyakorlati példát adtak számunkra is az önkormányzat működésének és gazdálkodási rendszerének hatékonyabbá tételéhez és a szükséges szervezeti reformok megtervezéséhez.MCOnet-Kovács Tünde