Békés megye oktatás

Több hallgató juthat külföldi tanulási lehetőséghez

Több hallgató juthat külföldi tanulási lehetőséghez
Több százezerrel növelné meg az Európai Bizottság azoknak a felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak a számát, akik az Erasmus program keretében külföldön folytathatnák tanulmányaikat. Az indítvány pozitív elbírálása esetén 2014-től lenne lehetőség a program kiterjesztésére.
Az elképzelések szerint a 2014 és 2020 közötti hét éves időszakban 2,2 millió hallgatónak lenne lehetősége arra, hogy a pályázat útján támogatáshoz jusson külföldi tanulmányok folytatása céljából, míg a most érvényben lévő program ugyanekkora időszakban csak másfél millió hallgatót érint. Az "Erasmus mindenkinek" program továbbá 735 ezer szakképzésen résztvevő számára adna esélyt, szemben a jelenlegi 350 ezer fővel. Nőne a projektben tevékenykedő tanárok és ifjúságsegítők száma is hatszázezerről egymillióra, de százezerrel több fiatal végezhetné el szakmai gyakorlatát is országa határain túl. A tervek kiterjednek a mesterképzést folytató hallgatókra is, közülük 330 ezren kapnának diákhitel-garanciát külföldi tanulmányaik hozzájárulásaként.

okt3.jpg

Pár éven belül jelentősen nőhet az Erasmus-program ösztöndíjasainak száma

Brüsszel javaslata szerint közel kétszázezer fővel kellene megemelni azoknak a fiataloknak a számát, akik külföldön önkéntes munkát vállalhatnak, illetve ifjúsági csereprogramban vehetnek részt, a közös oklevél megszerzésére pedig 17600 helyett 34 ezer hallgatónak nyílna lehetősége. A felsorolt tervek megvalósításához közel 70 százalékkal több pénzre lenne szükség, mint jelenleg, 2014 és 2020 között ez 19 milliárd eurót jelentene az Erasmus-programnak.

-W-