Békés megye oktatás

Értékrend(etlenség) a kereskedelmi televíziózásban!

Ezek a cirkuszt a népnek alapon működő üzleti vállalkozások többnyire értéktelen, közhelyes sokszor nyugatról átvett sablonos műsorszerkesztések után gyártott változatait kínálja, mindenfajta eredetiséget nélkülözve!
Szenzációhajhász, bulvárszintre süllyesztett riportok és hírműsorok, szappanoperák, sorozatok kavalkádja tölti ki az ismétlődő monoton műsorrendet. Nem szólva a reklámokról, melyek lassan, de biztosan főműsornak számítanak terjedelmüket tekintve. És ha mindettől még nem csömörlöttünk meg, itt vannak a show műsorok, beszélgetős blokkok a "TEGYÜNKBELEMINDENTFÉLÓRÁBA" típusú műsorok, melyek álkedélyes, erőltetett, egymás mellett elbeszélő ún. műsorvezetőkké avanzsált "sztárok" főszereplésével készülnek, ahol nem az ember vagy a téma a fontos igazán, hisz semmi nem drága alapon feláldoz és odadob bármit a nézettség és szenzáció oltárán. (Hangsúlyozottan eltekintve néhány valóban nívós produkciótól és azok készítőitől).
Bár tudom a piacról élünk, s azzal kereskedünk amink van, amire vevő van, jelen esetben a néző,
de kérdem: Valóban itt tartunk?
Valóban kielégít ez minket nézőket?
Megelégszünk az aznapi "15 perc hírnévvel", szenzációval, sablonokkal?...
Mindez eszembe juttat egy viccet:

A patkány bemegy a műszaki boltba.
- Egy tévét kérek!
- Milyet parancsol?
- Mindegy csak sok legyen benne a csatorna.

Ugye ez a vicc csak vicc marad és nincs még ekkora közöny a szép, a jó, az értékes és maradandó dolgok iránt?! Ebben bízva remélem, hogy a távkapcsolók közszolgálati, ismeretterjesztő, kulturális csatornákat jelző gombjairól is elkopnak a számok a használattól, hiszen ne feledjük mindig van lehetőség átkapcsolni egy más ÉRTÉKRENDRE!

Móczár Csaba (moczar.csabi@freemail.hu)