Békés megye közétkeztetés

Prohászka Béla a MINTAMENZA programról

Prohászka Béla a MINTAMENZA programról
Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács a MENZA MINTA = MINTAMENZA programról beszélt lapunknak, melynek Békés megyei kidolgozásában személyesen is részt vett.


Prohászka Béla a Minta Menza programról

Mint ismeretes, Menzaprogramot indított az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség. Prohászka Béla már 2009-ben, a Kondorosi Csárdában kísérletet tett a közétkeztetés átformálására, egészségesebbé tételére. A cél az volt, hogy bemutassák az egészséges étkezés fontosságát, valamint a helyi alapanyagokat is megismertessék a közétkeztetésben résztvevőkkel.

 Kondorosi Csárda

A Békés megyei Kondorosi Csárdából indult el a Minta Menza program alapötlete


A program célja az is, hogy felmérésre kerüljön, hogy a jelenlegi közétkeztetésre fordított normatív támogatás mennyiben elégséges egy egészséges étrend kialakítására, és ennek tükrében, ha szükséges, változtatásokat javasoljon a döntéshozóknak.

Prohászka Béla V

Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács a MENZA MINTA = MINTAMENZA programról beszélt


Prohászka Béla fontosnak tartja kiemelni,hogy mindez nem csak pénz kérdése! Szakmai elhivatottság, szakmai odaadás szükséges ahhoz, hogy hogyan állítjuk össze az étlapot, honnan szerezzük be az élelmiszereket. Nagyon fontos továbbá, hogy nem utaztatott élelmiszerekről van szó, hanem helyben megtermelt alapanyagok kerülnek be a rendszerbe az őstermelőktől és kistermelőktől.


-kt-