Békés megye közétkeztetés

Összeállt a Menza Minta = Mintamenza csapat

Összeállt a Menza Minta = Mintamenza csapat
Mint ismeretes, nemrég Menzaprogramot indított az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Menza Minta = Mintamenza névvel.  Ennek célja egy egészségesebb, korszerű táplálkozás kialakítása, a közétkeztetés megújítása, melynek egyértelmű nyertese egy egészségesen táplálkozó, étkezési kultúrával rendelkező felnövő generáció. Mára összeállt egy roppant lelkes, szakemberekből álló társaság, akik teljes mellszélességgel a program mellé álltak.

- Hogyan alakult ki  a  "Mintamenza csapat"?
Dr. Sárosi Tamás, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének helyettes megyei tiszti  főorvosa: A 2009-es óvodai táplálkozás-egészségügy felmérés rendkívül rossz eredményei után jutottunk arra, hogy a közétkeztetés helyzetén mindenképpen változtatnunk kell. Az egyes közétkeztetők étlapjait feldolgozó munkatársaink a kezdetektől fogva kiemelkedő feladatunknak tartják a táplálkozás-egészségügyi vizsgálatok végzését, nem kellett őket toboroznunk, önként, elhivatottságból vesznek részt a programban.

Dr. Sárosi Tamás,

Dr. Sárosi Tamás, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének helyettes megyei tiszti  főorvosa személyesen irányítja a csapatot


- Ki mivel foglalkozik, kinek mi a feladata a csapaton belül?
Dr. Sárosi Tamás: A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve részéről személyesen irányítom a csapatot, és veszek részt a partnerekkel történő kapcsolat felvételben, illetve a program kommunikálásában. A munkát segíti még Dr. Maráczi Gabriella közegészségügyi osztályvezető, Betyó János közegészségügyi-járványügyi felügyelő, Betyóné Kiss Viktória adatrögzítő, Prohászka Béla Venesz díjas olimpiai bajnok mesterszakács az étlapok elemzésében, korrigálásában a felhasznált nyersanyagok elemzésében, a konyhákon való személyes tájékozódásban és tanácsadásban nyújt hatékony segítséget.

Ez a szűk csapat, természetesen a kistérségi intézetekben dolgozó munkatársak közül is be tudnak segíteni a feladatba, ha szükséges. Dr. Mucsi Gyula megyei tiszti főorvos is támogatója a csapatnak és a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv vezetőjeként értelemszerűen kiemelten segíti a munkánkat.

Prohászka Béla

Prohászka Béla mesterszakács is a kezdeményezés mellé álltDr. Maráczi Gabriella: A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének közegészségügyi osztályvezetője vagyok, Megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos, Egészségfejlesztési szakember, Élelmiszerbiztonsági felügyelő. A Menza Minta = Mintamenza programban feladatom a nyersanyag-kiszabatok alapján az étrendek táplálkozás-egészségügyi értékelése, az értékelés metodikájának a hatályos jogi és szakmai szabályozásoknak megfeleltetése. Értékeléseket, összefoglalókat, prezentációkat készítek, melyek a lakosság tájékoztatását, szakmai és tudományos fórumokon, konferenciákon történő megjelenést szolgálják. A program számomra ékes bizonyítéka annak, hogy összefogással, közös gondolkodással nagyszerű eredményeket lehet elérni. Külön öröm számomra, hogy ezt a munkát éppen a számomra kiemelt jelentőségű területen – a gyermekek egészségének szolgálatában sikerült megvalósítanunk. Hiszem és vallom, hogy a legjobb befektetés a jövő érdekében tett fáradozás. Gyermekeink mosolya unokáink hosszú, egészségben megélt életének alapköve.

Betyóné  Kiss Viktória: Számomra fontos ez a prevenciós munka, ami tényleg tesz a gyermekek, ill. a (felnőttek) egészségéért. Próbálunk segíteni a gyermekek étkezési szokásainak alakításában, hisz ők a legfontosabbak számunkra, és akik még formálhatók, mivel ők a legfogékonyabbak erre. A cél –a megelőzés-hogy még reménykedhetünk abban, hogy egészségesebb felnőttek válnak belőlük. A megelőzés jóval olcsóbb, mint utána a bajt orvosolni

Betyó  János:
A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervénél közegészségügyi-járványügyi felügyelőként dolgozom. Miért fontos számomra a Menzaminta program? Szakterületem egy „szelete” a táplálkozás egészségügy, ebből adódóan mindig figyelemmel kísértem az egészséges táplálkozással kapcsolatos felmérések eredményeit, illetve az ellenőrzések során gyakorlati tapasztalatokkal is „gazdagodtam” a közétkeztetés valós helyzetéről. A látottak és a vizsgálatok eredményei elszomorítóak voltak. Mivel számomra a családom egészsége rendkívül fontos, ezért fontosnak tartom azt, hogy a gyermekeim minél egészségesebben táplálkozzanak. Ők, akik még jelenleg is általános iskolások, végig ették az elmúlt évek menzákon forgó, újra és újra ismétlődő menüit, amelyekről nyugodtan kijelenthető, hogy az egészségestől elég messze álltak. Azért tartom jónak ezt a kezdeményezést, és veszek részt benne, mert itt nemcsak beszélünk a megoldandó problémákról, hanem gyakorlatban is teszünk érte, aminek már látható eredményei is vannak.

Menza Minta = Mintamenza csapat

Összeállt a Menza Minta = Mintamenza csapat

- Milyen programokat szerveztek eddig és mik a közeljövőbeli terveik?
Dr. Sárosi Tamás: Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a résztvevő konyhák vezetőivel, önkormányzati felelősökkel, mert a személyes információ átadást döntő fontosságúnak tartjuk a siker vonatkozásában. Szeretnénk bővíteni a résztvevő konyhák körét, jelenleg Gyula, Sarkad, Békés, Szarvas, Kondoros, Mezőhegyes, Tótkomlós, Tiszadada, Bócsa, Lőkösháza településekkel állunk kapcsolatban. Kiemelendő, hogy Gyula városában az önkormányzati konyha mellett a Harruckern Közoktatási Intézmény által működtetett megyei kórházi konyha is csatlakozott hozzánk, így a város egész közétkeztetése, benne a kórházi ellátást igénybe vevő betegekkel is részese a programnak.  Nem titkolt szándékunk, hogy a döntéshozók támogatásával országosan kiajánlhassuk a közétkeztetést megújító programunkat.


- A Pest Megyei Kormányhivatal váci kirendeltségén tartottak nemrég előadást. Mesélnének erről?
Dr. Sárosi Tamás: A Váci Kistérségi Intézetben én, Dr. Maráczi Gabriella és Prohászka Béla adtunk tájékoztatást a programról, és próbáltuk megnyerni a résztvevő élelmezésvezetőket a csatlakozáshoz.  Ha igény van rá állunk rendelkezésre az ország bármely pontján szívesen adunk felvilágosítást a programról.


MCOnet-Kovács Tünde